Ostravu a okolí zasáhla řada výluk autobusových linek. Potrvají až do září

Neprůjezdná Ostrava (zdroj: ČT24)

V Ostravě a jejím okolí má od začátku července výluku řada autobusových linek, některé z nich budou po objízdných trasách jezdit až do začátku nového školního roku. Vybrané autobusy na některé zastávky podle zástupců ostravského dopravního podniku vůbec nepojedou.

Výstavba kruhové křižovatky ulic Paskovské a Mostní v Hrabové ovlivnila od 1. července až do 1. září trasy linek 27, 39 a 77. Autobusy v tomto termínu nepojedou na zastávky Beta, Bělská a Hrabová statek, autobusy linky 39 ve směru na Paskov Folvark navíc ani na zastávky Šídlovec a Kostelík.

V úseku zastávek Mostní – Beta – Bělská – Hrabová statek bude v této době jezdit speciální linka x39. Vyjíždí z provizorní nástupní zastávky Mostní, která bude oproti standardní zastávce Mostní posunuta zhruba 230 metrů dopředu.

Od minulé neděle až do 2. září pak mají kvůli opravě Václavovické ulice výluku autobusy číslo 28 a 71. Nebudou jezdit na zastávky U Blažka v Šenově a U Slívy ve Václavovicích.

Ve stejném období musí lidé počítat s tím, že autobusy linky 22 nepojedou na zastávku Konečného ve Slezské Ostravě. Vynechat totiž musejí Pikartskou ulici, která se uzavírá kvůli opravě kanalizace v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Petřvaldskou a Na Juřince.

Komplikace i v ulici 17. listopadu

Od pondělí 9. července do neděle 19. srpna se v Porubě změní trasy autobusovým linkám 37, 40 a 58. Důvodem je oprava a uzávěra ulice 17. listopadu. Autobusy číslo 37 ve směru na Studentskou nebudou jezdit na zastávky Domov sester, Pod Nemocnicí a K Myslivně a v opačném směru na zastávku Náměstí Boženy Němcové.

Linka 40 ve směru na Opavskou nebude jezdit na zastávky Poruba U Nemocnice, Fakultní nemocnice a Náměstí Boženy Němcové. Autobusy číslo 58 ve směru Martinov střed ze zastávky Poruba radnice nepojedou na zastávky Splavní, Domov sester, Pod Nemocnicí, K Myslivně a Poruba U Nemocnice.

Dopravní komplikace Ostravě přináší mimo jiné také rekonstrukce mostů přes Rudnou ulici. Opravují se už od května, protože byly v kritickém stavu. Nyní jsou uzavřeny západní mosty (ve směru do Výškovic) a platí tam dopravní omezení. Po zbourání starých postaví stavbaři nové mosty a totéž následně čeká mosty v opačném směru. Po renovaci ale bude místo dnešních čtyř mostů šest. Jejich součástí bude i cyklostezka.

Stavba potrvá až do jara 2020. Náklady na rekonstrukci jsou zhruba 328 milionů korun, většinu uhradí evropské peníze.