Ministr kultury Staněk se primátorského křesla v Olomouci nevzdá

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zůstane i nadále primátorem města Olomouc. V Olomouci od posledních komunálních voleb v roce 2014 vládne ČSSD spolu s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Rozhodnutí Antonína Staňka potvrdil redaktor České televize Martin Laštůvka.

Staněk už ukončil své působení na univerzitě. Působil zde jako vysokoškolský pedagog. „Jmenováním ministrem a ponecháním si mandátu poslance se pro mne zásadním způsobem mění situace. Z toho důvodu, v souladu s příslušnými zákony, požádám paní děkanku Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci o dlouhodobé uvolnění pro výkon veřejné funkce, a to s účinností od 1. července,“ dodal již dříve.

Dosavadní olomoucký primátor si ale ponechal poslanecký mandát. Už však opustil post lídra kandidátky ČSSD do říjnových komunálních voleb v Olomouci.

Lídrem ČSSD pro podzimní komunální volby v Olomouci bude primátorův náměstek Filip Žáček. Výsledky hlasování na Twitteru oznámil ministr kultury, poslanec a primátor Antonín Staněk, který měl být jedničkou na kandidátce olomoucké ČSSD, avšak post lídra kvůli svému vládnímu angažmá opustil.

Komunální volby v Olomouci v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO. Druhá byla ČSSD a třetí ODS. V zastupitelstvu mají své zástupce také lidovci, KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se v roce 2014 dostala i nová sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. Koalici v Olomouci nakonec vytvořila ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vítězné ANO zůstalo v opozici.