Most Miloše Sýkory v centru Ostravy se o víkendu poprvé rozsvítí. Zazáří v barvách trikolory

Odborníci v červnu dokončili nasvětlení mostu Miloše Sýkory v centru Ostravy. Turisté i obyvatelé města jej budou moci v záři reflektorů obdivovat v sobotu 23. června po 22. hodině. Nasvícení mostu stálo 3,29 milionu korun, sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Součástí zakázky byly podle ní i speciální kryty, které ochrání světla před krádežemi, poškozením i povětrnostními vlivy. Na konstrukci se nachází 136 LED svítidel, která budou osvětlovat jak spodní, tak horní části mostu.

Existuje několik variant nasvětlení, které se budou měnit podle potřeby. Most bude svítit v barvách trikolory, bíle nebo v modré barvě, která patří ke znaku Ostravy.

V současné době je připraveno několik možných variant nasvětlení, jejich počet i barevné provedení je možno v budoucnu měnit či doplňovat. Zatím bude svítit bíle, v barvách trikolory nebo v modrých barvách, které patří ke znakům Ostravy.
Andrea Vojkovská
mluvčí magistrátu Ostravy

Vyměněna jsou také světla veřejného osvětlení. V základním režimu budou svítit bíle, stejně jako most, při speciálních příležitostech budou i ony měnit barvu.

„Těší mě, že se zakázku podařilo dokončit ještě před termínem a že se most poprvé slavnostně rozsvítí na závěr Rozmarných slavnostní řeky Ostravice, kdy budou v této lokalitě tisíce lidí. Vybrali jsme barvy trikolory u příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného československého státu,“ dodal ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Komunikace bude desítky minut neprůjezdná

Most se slavnostně rozsvítí na závěr laserové show, která bude součástí Rozmarných slavností řeky Ostravice. Město jej při té příležitosti od 22:15 hodin uzavře pro veškerou dopravu. Na necelou hodinu se vypne také veřejné osvětlení na Havlíčkově nábřeží a ulici 28. října, aby nerušilo efekt show a rozsvíceného mostu. 

Obdobně je v současnosti osvětlena například budova Nové radnice nebo kostel svatého Václava. Město plánovalo, že postupně nechá nasvětlit i další zajímavé stavby, vedle mostu to měly být i sakrální objekty nebo třeba atletická hala.

Dvaadevadesátimetrový, šestnáct metrů široký nýtovaný ocelový obloukový most přes Ostravici, který spojuje moravskou a slezskou část Ostravy, byl vybudován v roce 1914 na místě dřívějšího Říšského mostu z roku 1886. Kulturní památkou byl Ministerstvem kultury České republiky prohlášen v roce 2009.