„Díky, Ameriko!“ vzkazuje opět Plzeň z Americké třídy přes Atlantický oceán

Slavnostní odhalení obnoveného památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě zahájilo plzeňské Slavnosti svobody. Kvůli prasklinám v žule nechalo město vysoké kamenné bloky před dvěma lety odstranit. Minulý týden se dva více než šestimetrové žulové pylony, každý vážící 22 tun, vrátily na místo. Město obnovilo pomník v původní podobě.

Západočeská metropole si připomíná 73. výročí osvobození americkou armádou generála George Pattona. Město očekává desetitisíce návštěvníků. Velký zájem vzbudilo už odhalení památníku. Žula, co nejpodobnější té původní, se pro něj našla až ve Francii.

„Moc se mi líbí monument Díky, Ameriko! Jsem opravdu šťastný, že jste ho obnovili. Měl jsem strach, že ho už znovu nepostavíte, mám opravdu radost,“ přiznal s dojetím třiadevadesátiletý George Thompson z Oregonu, který sloužil u 16. obrněné divize armády USA a do Plzně na oslavy dorazil již počtrnácté.

Právě 16. obrněné divizi, která Plzeň osvobodila, je věnována výstava Muži generála Pierce, která byla v rámci slavnostního zahájení rovněž představena veřejnosti. Největší tradiční oslava konce druhé světové války v Česku chystá i koncerty, pietní akty, besedy, vzdělávací soutěže či autentické ukázky vojenských kempů a života v Plzni v roce 1945. Jedním z vrcholů bude sobotní konvoj více než 220 kusů vojenské techniky Convoy of Liberty.

Události: V Plzni byly zahájeny Slavnosti svobody (zdroj: ČT24)

„Cílem oslav je připomenout si události z května 1945, procítit dobovou atmosféru a hlavně pak vzdát hold mužům, kteří před 73 lety jako velmi mladí chlapci přinesli Plzni svobodu. Osobně vždy vnímám setkání s veterány, jimž všem je už přes 90 let, jako nejsilnější moment oslav,“ řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

V souvislosti s množstvím lidí i dopravními omezeními policie připravila rozsáhlé bezpečnostní opatření, na které nasadí desítky policistů. „Cílem je zajištění klidu a veřejného pořádku nejen na všech místech konání akcí, ale i v jejich okolí. Na veřejný pořádek a bezpečnost budou především dohlížet policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, policisté pořádkové a zásahové jednotky a v neposlední řadě kolegové ze služby dopravní policie,“ vyjmenovala policejní mluvčí Veronika Hokrová.