Krize pražské koalice: ANO si stěžuje na partnery, kvůli mostu spouští 30denní dohodovací řízení

Hašek: Zahajujeme v pražské koalici dohodovací řízení (zdroj: ČT24)

Zastupitelé pražského ANO vyvolají takzvané dohodovací řízení s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). Během řízení budou strany řešit, zda koalice skončí, nebo bude pokračovat. Dohodovací řízení potrvá 30 dní. Spor vyvolalo čtvrteční zasedání zastupitelstva, kdy někteří představitelé Trojkoalice kvůli sporům o osud Libeňského mostu nepodpořili program jednání. Zástupci Trojkoalice si přejí pokračování pražské koalice.

„Po jednání klubu zastupitelů ANO jsme se shodli na tom, že dnem 27. 4. zahajujeme takzvané dohodovací řízení na základě ustanovení koaliční smlouvy, během kterého budou probíhat jednání na formátu velké koaliční rady a budeme hledat řešení, jak s touto koalicí dál,“ řekl Michal Hašek z hnutí ANO.

Podle jeho slov očekává pražské ANO, že jak Trojkoalice, tak také další koaliční partner ČSSD se nyní ke vzniklé situaci vyjádří. Primátorka Adriana Krnáčová doplnila, že žádné oficiální vysvětlení od zástupců Trojkoalice, co se týče čtvrtečního zablokování programu zastupitelstva, ještě nedostala. „Dívali jsme se na mediální výstupy, předpokládám, že to je vysvětlení Trojkoalice, ale nikdo z Trojkoalice nás neoslovil, aby nám vysvětlil situaci,“ uvedla.

Události: Krize pražské koalice (zdroj: ČT24)

V jaké podobě a zda bude koalice podle nich nadále pokračovat, zástupci ANO neřekli. Nevyjádřili se ani k žádné z možných variant podoby vedení města. V kuloárech se často mluví o tom, že ANO a ČSSD by mohly utvořit menšinovou vládu s podporou ODS.

Zda je to možné, Hašek s Krnáčovou neřekli. „Všechno je představitelné v pražské politice, nicméně já bych nepředbíhala a počkala na dohodovací řízení,“ řekla Krnáčová. ANO a ČSSD mají v pětašedesátičlenném zastupitelstvu dohromady 25 hlasů, ODS má stejně jako Trojkoalice osm zastupitelů.

„Pokud Trojkoalice z té velké koalice odejde nebo bude odstraněna, tak my jako ODS jsme připraveni bez ambice nato být v koalici podpořit ty věci, které Pražáky trápí,“ uvedl místopředseda zastupitelského klubu ODS Filip Humplík.

Spor o Libeňský most

Spory o osud Libeňského mostu ve čtvrtek předčasně ukončily jednání pražského zastupitelstva, když zastupitelé kvůli bodu o bourání mostu neschválili program jednání. Podle hnutí ANO porušila Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) koaliční smlouvu, když dva její členové program nepodpořili.

Trojkoalici vadil přesun bodu programu k Libeňskému mostu na dřívější dobu, což by podle ní zabránilo, aby se mohla vyjádřit veřejnost. Podle zástupců Trojkoalice porušilo koaliční smlouvu hnutí ANO.

Aby se lidé mohli vyjádřit

Poté, co ANO oznámilo zahájení dohodovacího řízení, reagovali předseda pražských zelených Ondřej Mirovský, náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ) a radní Jana Plamínková (STAN) vyjádřením, že koalice by měla pokračovat i nadále. Mirovský uvedl, že Libeňský most je pro lidi významené téma a měli by mít možnost se k jeho případnému bourání vyjádřit.

„Dlouhodobým cílem Trojkoalice je, aby se veřejnost mohla vyjadřovat k zásadním bodům tak, aby to pro ni bylo takzvaně uživatelsky komfortní, to znamená, aby se k důležitým bodům mohli lidé vyjadřovat ideálně na hraně končící pracovní doby. Tomu jsme podřizovali hlasování dlouhodobě. Považujeme to za základ demokracie,“ řekl Mirovský.

Trojkoalici prohlášení klubu ANO vyvolat dohodovací řízení překvapilo. Na společných jednáních se o tom prý nediskutovalo. „Tak se domnívám, že by bylo i slušné vůči nám, kdyby to říkali napřed nám, a ne novinářům,“ řekla Plamínková. Podle Kolínské se ANO a ČSSD dlouhodobě snaží prosazovat některé dokumenty s pomocí opozice.

Ondřej Mirovský, Jana Plamínková a Petra Kolínská
Zdroj: ČT24

Do řízení chce Trojkoalice jít s tím, že hodlá zopakovat ze svého pohledu důležité body programového prohlášení rady. „Čekáme ale, až nám sdělí, co jim (ANO) vadí,“ řekl Mirovský. Za to, že zastupitelé ve čtvrtek neschválili program jednání, Trojkoalice nenese zodpovědnost, uvedli její zástupci.

Strategie ANO a ČSSD narazila do zdi

„Domnívám se, že to, co se stalo, je plně v odpovědnosti ČSSD a hnutí ANO, které dopustily to, že se změnil program zastupitelstva. My jsme o tom nebyli informováni dopředu, nebylo to nikterak projednáno,“ řekla Plamínková. Podle ní ANO a ČSSD spoléhaly na hlasy opozice a způsob hlasování s ní mají dohodnutý. „Jak se ukázalo, tak to tak nebylo,“ řekla.

„Už delší dobu jsme svědky toho, že klub ANO a sociální demokracie nahrazuje vyjednávání v koalici chozením si pro podporu k opozici a včera tahle strategie narazila do zdi. Opozice klub ANO a sociální demokracie ‚podrazila‘ ve chvíli, kdy bez důvodu nehlasovala pro ten program. Myslím, že je to pro všechny dobrá lekce, že se zkrátka nedá vládnout koaličně a zároveň si chodit pro opoziční hlasy. Doufám, že si z toho kolegové z ANO a sociální demokracie vzali nějaké ponaučení,“ zhodnotila jádro sporu Kolínská.