Pražské ANO jedná o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Kvůli Libeňskému mostu

Události v regionech: Krize v pražské koalici (zdroj: ČT24)

Pražští zastupitelé ANO jednají o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Důvodem je předčasné ukončení čtvrtečního zasedání zastupitelstva. To skončilo proto, že se koalice neshodla na programu jednání - kvůli sporům, kdy jednat o případném zbourání Libeňského mostu. Trojkoalice se totiž staví proti demolici.

Hnutí ANO nyní svolá na pátek mimořádné zasedání svého klubu. „S největší pravděpodobností bude navrženo dohadovací řízení. Podle nás jednání zastupitelů Trojkoalice naplnilo porušení koaliční smlouvy,“ řekl předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek. Dohadovací řízení může trvat až třicet dní.

Při hlasování o programu se proti návrhu postavil zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice), hlasování se zdržel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice), nehlasoval Jaroslav Štěpánek (ANO) a nepřítomna byla Hana Nováková (ČSSD).

Čižinskému vadilo, že materiál o Libeňském mostu se měl projednávat hned na začátku. „Zastupitelé většinou rozhodli o tom, že chtějí občany podvést, že chtějí znemožnit jejich účast na bodech, které je zajímají. Domnívám se, že to je nepřijatelné, že veřejnost je náš zaměstnavatel a musíme jí vycházet vstříc. Pokud požádá o to, aby se ten bod zařadil na odpoledne, že je jim třeba vyjít vstříc a ne to zařadit schválně jako první bod, aby ti, kteří chtějí přijít po práci, přišli už k rozhodnutému,“ odůvodnil svůj negativní postoj k programu zastupitelstva Čižinský.

„Je trochu hloupé, jak to ANO eskaluje, protože koaliční smlouvu porušili oni, když přesunuli s využitím hlasů opozice bod (o Libeňském mostu) na začátek jednání, aby se ho nemohla zúčastnit veřejnost,“ řekl předseda klubu Trojkoalice a předseda Zelených Petr Štěpánek. Místopředseda klubu ANO a kandidát hnutí na primátora Patrik Nacher přesun bodu odůvodnil tím, aby mohla kontinuálně pokračovat diskuse, která začala už při projednávání programu.

ČSSD chce bourat, Trojkoalice rekonstruovat, Krnáčová diskutovat

Zástupci ANO Čižinského obviňují, že případ Libeňského mostu zneužívá k předvolební kampani. ČSSD přišla s návrhem na jeho zbourání a nahrazení širším mostem. Tento návrh v úterý schválila Rada hl. m. Prahy hlasy ČSSD a ANO. Primátorka Adriana Krnáčová z ANO ve čtvrtek oznámila, že o osudu mostu se musí vést odborná diskuse. Trojkoalice prosazuje rekonstrukci stávajícícho mostu tak, jak to říká dva roky staré usnesení zastupitelstva. Čižinský řekl, že odejde z koalice, pokud bude schválena demolice mostu.

Zastupitelé ANO vytýkají Trojkoalici na čtvrtečním postupu hlavně to, že zastupitelstvo kvůli neschválenému programu nemohlo projednat další témata. „Zapadlo 300 milionů pro navýšení platů učitelů, rekonstrukce školky v Šeberově a rekonstrukce Václavského náměstí,“ upozornil Nacher.

S tím souhlasí i náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který dodal, že kvůli postoji Trojkoalice nemohlo zastupitelstvo projednat ani výkup pozemků pro stavbu linky D metra. S kritikou ve stejném duchu vystoupil i radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) „Já bych to udělal jinak, program bych pustil do projednání právě proto, aby nebyly blokovány důležité body nejen pro město, ale i pro žadatele v různých grantech,“ řekl. Zároveň však popřel, že by byla Trojkoalice nejednotná.

Dolínek o budoucnosti koalice v Praze řekl: „Jsme připravení jednat, ale hlavně chceme slyšet od předsedy Trojkoalice pana Štěpánka, co se to vlastně stalo. Budeme chtít mít jasné záruky od partnera, že se to nebude opakovat.“

Pražští zastupitelé ČSSD podle předsedy klubu Lukáše Kauckého nyní o případném vypovězení koaliční smlouvy nejednají. „V tuto chvíli řešíme, jak schválit finanční prostředky pro učitele, sociální služby, sportovní a památkové granty, zahájení výstavby trasy metra D. Sobecký zájem starosty Čižinského a Trojkoalice vše podobné zmařil,“ řekl Kaucký.

Podle radní Jany Plamínové (STAN/Trojkoalice) je možné, že jde jen o záminku, jak se Trojkoalice zbavit. „ANO i ČSSD se v poslední době velmi snažily jednat s Trojkoalicí z pozice síly a neustále nám dávali najevo, že můžeme být snadno nahrazeni. Zřejmě to mají s ODS domluvené a je to jenom nějaké divadélko,“ míní.