Dopravní podnik odřízne Václavské náměstí, o víkendu bude částečně bez metra i tramvají

Dvě výluky, které částečně omezí dostupnost pražského Václavského náměstí městskou hromadnou dopravou, se sejdou o jediném víkendu 14. a 15. dubna. Oba dny bude zcela uzavřená stanice Muzeum na lince metra A. Zároveň kvůli pracem na křižovatce Lazarské a Spálené nebudou v neděli přes Václavské náměstí jezdit tramvaje, v sobotu pak zůstane jen část linek.

Když dopravní podnik v minulosti opravoval stanice metra Jinonice nebo i Národní třída, zcela je zavřel. Rekonstrukce stanice Muzeum na trase A sice probíhá za omezeného provozu s tím, že je uzavřeno jedno nástupiště, ale na několik víkendů bude přesto potřeba stanici zavřít úplně. Ten první je 14. a 15. dubna.

Metro bude stanicí projíždět, kdo se tedy bude chtít podzemím dostat do horní části Václavského náměstí, bude muset využít linku C. Z linky A lze vystoupit na Můstku v dolní části Václavského náměstí, k přestupu na linku C, který je obvykle možný na Muzeu, pak bude nutné intermezzo v podobě jízdy linkou B z Můstku na Florenc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle informací dopravního podniku se budou během výluky ve stanici Muzeum měnit obklady či osvětlení. Od pondělí pak bude pokračovat dlouhodobá uzavírka nástupiště ve směru k Nemocnici Motol, která skončí až ve druhé polovině května. Zároveň ale čekají celou stanici ještě tři víkendové úplné uzavírky – 12. a 13. května, 23. a 24. června a 21. a 22. července.

Tramvajová výluka: z pětky bude čtrnáctka, ale druhý den trojka

Problém dostat se na Václavské náměstí ale nebudou mít o víkendu pouze cestující, kteří pojedou metrem například z Dejvic nebo Strašnic. Nedojedou ani ti, kdo nastoupí do tramvaje. V sobotu ještě část linek po trati, která vede Jindřišskou ulicí, přes Václavské náměstí a Vodičkovou a Lazarskou, pojede. Zůstanou však pouze tři z obvyklých pěti linek. Bude totiž uzavřen levý oblouk z Lazarské do Spálené a navíc jedna kolej v úseku od Myslíkovy k Lazarské.

Jediná linka, která jezdí přes částečně uzavřenou křižovatku a výluka ji nijak neovlivní, bude linka 9. Spolu s ní zůstanou v obvyklé trase z Jindřišské na Lazarskou i tramvaje číslo 3 a 6, které pak pojedou po dlouhé objízdné trase přes zastávky Národní třída, Národní divadlo a Jiráskovo náměstí. Naopak linky 5 a 14 přes Václavské náměstí jezdit nebudou. Tramvaje číslo 14 na cestě z Palmovky odbočí na Senovážném náměstí doleva k hlavnímu nádraží a budou pokračovat s číslem 5 k Ústředním dílnám. Zároveň budou tramvaje 14 jezdit i ze Spořilova, ovšem z Karlova náměstí odbočí do Myslíkovy a pojedou opět jako linka 5 na Sídliště Barrandov.

Ve směru k Národní třídě neprojedou po trati ve Spálené ani tramvaje linek 2, 18, 22 a 23. Linky 2, 18 a 22 budou proto odkloněny přes Jiráskovo náměstí, zatímco linka 23 pojede ve směru od Královky z Újezda na Smíchovské nádraží.

V noci na neděli se situace změní. Již se nebude pracovat na křižovatce, nýbrž na trati z Jindřišské na Lazarskou. Tramvaje tudy tedy vůbec neprojedou. V noci se výluka dotkne linek 91, 92, 94, 95 a 96. Všechny pojedou odklonem přes Národní třídu a Národní divadlo, náhradní dopravu zajistí autobusová linka X91, která bude jezdit z Lazarské přes Václavské náměstí a Náměstí Republiky až na Strossmayerovo náměstí.

Přes den si pak některé linky opět budou vyměňovat čísla, ale bude to docela jinak než v sobotu. Linka 14 tentokrát pojede odklonem ze zastávky Bílá labuť přes náměstí Republiky, Staroměstskou a Národní třídu na Karlovo náměstí. Na Senovážném náměstí se však budou na linku 5 měnit tramvaje číslo 3 přijíždějící z Palmovky. Jinými slovy to znamená, že cestující, který nastoupí na Žižkově do tramvaje číslo 5, dojede v sobotu do Holešovic, kde zjistí, že sedí v lince 14, a v neděli do Karlína, kde bude mít tramvaj číslo 3. Linky 3 i 5 však budou zároveň jezdit v jižních částech svých tras do Braníka resp. na Barrandov s tím, že se otočí jednosměrným obloukem kolem Národního divadla.

Na dvě části budou rozděleny i linky 6 a 9, které zároveň budou na severu (na Senovážném náměstí) i na jihu (na zastávce Lazarská) vzájemně zřetězeny, tzn. budou mezi nimi jednotlivé vozy přecházet. Ulice Jindřišská, Vodičkova a Lazarská během výluky neosiří, bude jimi jezdit náhradní autobusová linka X3.

V neděli bude zároveň výluka na trati, která vede z Chotkovy ulice kolem Pražského hradu na Dlabačov. Linky 22, 23 a historická 41 proto pojedou odklonem přes Hradčanskou.