Ve Zlíně chybí místa pro venčení psů. Chovatelé si stěžují na přístup města

Ve Zlíně platí zákaz venčení psů v části Centrálního parku (zdroj: ČT24)

Město Zlín zakázalo venčit psy v části Centrálního parku na Jižních Svazích. Nové nařízení vyvolalo bouřlivé reakce, pejskaři si stěžují na přístup města. Vadí jim, že často nemají kam hromádky po svých psech uklidit. Kromě košů jim v krajském městě chybí také speciální sáčky a venčící louky. Město proto plánuje pro psy vytvořit nové louky.

V části Centrálního parku na Jižních Svazích zavedlo město zákaz venčení psů, protože řada chovatelů zde dlouhodobě neuklízí exkrementy po svých zvířatech. Kromě nepříjemného prostředí pro další uživatele parku jejich chování podle magistrátu ohrožuje i růst na podzim zasazených květin.

„Jde o rozhodnutí dočasné. Chceme, aby i v Centrálním parku vyrostly nově zasázené cibuloviny,“ řekl vedoucí Oddělení městské zeleně na Jižních Svazích Tomáš Polehňa s tím, že park opět zpřístupní, jakmile rostliny vykvetou. 

Mapa zakázaných míst k venčení psů v Centrálním parku
Zdroj: Statutární město Zlín

Uzavření venčící louky vyvolalo nesouhlasné reakce pejskařů hlavně na sociálních sítích. Většina si stěžuje ale i na nedostatek košů a sáčků ve městě. „Teď mám zrovna za psa zaplatit složenku na tisíc korun a přemýšlím, za co to je. Sáčky pro pejskaře jsem tady nikde neviděla,“ řekla majitelka psa Gabriala Sýkorová Dvorníková.

Celkem je ve Zlíně evidováno zhruba šest tisíc psů. „Nevnímáme požadavek veřejnosti, že by bylo nutné navýšit počty odpadkových košů. Kdo chodí platit poplatky za psy, dostává balík sáčků,“ oponoval tiskový mluvčí města Zdeněk Dvořák.

I tak chce radnice vyjít obyvatelům vstříc - kromě stávajících prostor pro venčení psů v okolí Centrálního parku vytvoří i nové výběhy.