Univerzita Palackého se inspirovala Oxfordem. Chce vybrat 1,3 milionu korun pro výjimečné studenty

Velkou dárcovskou kampaň pro svůj nadační fond spustila Univerzita Palackého (UP). Prostřednictvím motta „Darujte příležitost“ se univerzita obrací na své absolventy a příznivce, aby podpořili její talentované studenty a mladé vědce. Během roku chce získat 1,3 milionu korun pro 15 studentských projektů. Inspirací se pro univerzitu stal obdobně fungující grant na Oxfordské univerzitě.

Oceněn by například mohl být výzkum, který se věnuje zvýšení odolnosti rostlin. „Už teď nám přispívají třeba studenti stokorunami. Nezáleží tolik na výši sumy,“ dodala Dita Palaščáková. Nadační fond UP se už rozhodla podpořit i řada absolventů. Jedním z podporovatelů je také neonatolog a senátor za KDU-ČSL Lumír Kantor.

Jsem přesvědčen, že Univerzita Palackého se postupně stává institucí, která udává trendy v mezinárodním i národním měřítku. Jediná v naší republice má vlastní nadační fond. Díky němu si mohou talentovaní studenti plnit své vědecké sny.
Jaroslav Miller
rektor Univerzity Palackého

Fond vznikl v roce 2015. Od té doby již rozdělil mezi studenty více než dva miliony korun, které univerzitě posílala jedna z finančních institucí působících v Česku.

Studenti mohou dostat příspěvek třeba na letenky, na pobyt na zahraničních univerzitách nebo ve vědeckých centrech i na materiál potřebný k výzkumu, literaturu a podobně. Příspěvek se poskytuje na rok a jeho maximální výše může být 200 tisíc korun.

„Podpořeni již byli studenti ze všech osmi fakult Univerzity Palackého, kteří peníze mimo jiné využili na 23 studijních zahraničních cest a pobytů do zemí jako například USA, Francie, Švédsko, Německo nebo Čína,“ sdělila koordinátorka Nadačního fondu UP Dita Palaščáková.

O školu je zájem, hlásilo se 25 000 studentů

Na Univerzitu Palackého v Olomouci přišlo do konce února přes 25 000 přihlášek. Zájem studentů je i přes úbytek maturantů zhruba srovnatelný s loňským rokem. Vyšší zájem zaznamenala univerzita ze strany zahraničních studentů, především ze Slovenska.

Prestiž školy zvýšil také loňský zisk 700 milionů korun, které může z evropských dotací čerpat na dva projekty týkající se vědy a výzkumu. Peníze obdrží v příštích pěti letech z operačního programu z grantové soutěže Excelentní výzkum.

Studenti se v rámci UP mohou rozhodovat mezi osmi fakultami a vybírat si z více než 800 možných kombinací oborů. Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje nyní na osmi fakultách asi 21 000 studentů, což je číslo, které představuje pětinu obyvatel Olomouce.