Bývalý ústecký hejtman Šulc dostal podmínku za „zlaté padáky“ pro bývalé ředitele ROP

Soud potrestal bývalého ústeckého hejtmana Jiřího Šulce tříletou podmínkou za konkurenční doložky bývalým ředitelům ROP Severozápad Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi. Ti skončili ve funkci předčasně, proto dostali vyplacené statisíce korun. Šulce pak ale obvinil ÚOOZ kvůli tomu, že konkurenční doložka nemůže být podle zákoníku práce přiznána úředníkovi.

Soud vyměřil Šulcovi za porušení povinnosti při správě cizího majetku trest v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zároveň mu uložil, aby v rámci svých možností uhradil způsobenou škodu.  

Šulc jako předseda výboru ROP Severozápad podle soudu instruoval úřad, aby byla Kušnierzovi vyplacena konkureční doložka, ačkoliv byl v té době ve vazbě. Červinka, Markvart a Martinovský ji pak podle soudu připravili, a Kušnierz tak získal skoro 750 tisíc korun.

Obdobná konkurenční doložka byla uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a nakonec odsouzen za ovlivňování projektů ROP Severozápad. 

Soud potrestal i další tři bývalé ředitele ROP Severozápad

Podmíněný trest soud uložil i právníkovi Janu Martinovskému a rovněž třem bývalým ředitelům ROP Severozápad: Petru Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové. Všichni se také mají podílet na uhrazení škody. 

Markvart dostal u soudu souhrnný trest, protože už byl loni potrestán za machinace v regionálním operačním programu. Nově mu soud vyměřil tříletý podmíněný trest s odkladem na tři roky a uložil mu i pětiletý zákaz činnosti. 

Janu Havlicovou ÚOOZ obvinil proto, že konkurenční doložky po nástupu do funkce nezrušila. Ředitelka se však hájila tím, že dodatky zrušit nešly. Podařilo se jí alespoň snížení odměn – původně měl Kušnierz dostat osm platů a Markvart dvanáct (oba brali zhruba 100 tisíc korun měsíčně), nakonec dostali „jen“ 385 tisíc a 424 tisíc.