Tunel měl odvádět vodu, skončil zasypaný hlínou. Vážany hledají pachatele

Spor ve Vážanech oživilo zasypání propustku na příjezdové cestě ke skládce (zdroj: ČT24)

Ve Vážanech nad Litavou někdo zasypal propustek u polí místních zemědělců. Tunel pro odvod vody přitom leží jen několik metrů od navezeného svahu hlíny, který je již léta základem sporu jeho soukromého vlastníka s obcí. Ta podala nové trestní oznámení. Soudy přitom již v minulosti řešily stížnost na podjatost nebo platnost rozhodnutí stavebního úřadu.

Na propustku pracovali dělníci už čtyři měsíce a Vážany jeho stavba stála zhruba tři sta tisíc korun. Tunel, který měl zemědělcům pomoct v boji s přebytečnou vodou, ale někdo zasypal. Obec podala trestní oznámení na neznámého pachatele, i když si její zástupci myslí, že na vině je soukromý vlastník bývalé motokrosové dráhy SVS Delta Racing Team. Spolek na ni totiž dlouhodobě vozí tuny materiálu.

Ten obvinění odmítá. „Spolek žádnou komunikaci nezasypával, a pokud pan starosta takové ohlášení uváděl, tak bych tomu v souvislosti s jeho předchozími sděleními váhu nepřikládal,“ uvedl advokát spolku Jan Pořízek s odkazem na letitý spor majitelů pozemků s obcí.  SVS Delta Racing Team už  jednou podal na úředníky stížnost pro podjatost.

Skládku řeší Vážany už od roku 2008

Nejde o první spor Vážan a spolku, kterému bývalá motokrosová dráha patří. Podle obce je lokalita už roky nelegální skládkou, kam náklaďáky i přes nesouhlas stavebního úřadu ve Slavkově u Brna svážejí kromě hory žluté hlíny taky nebezpečný odpad.

Obec se navíc bojí, že pokud by se navezený svah sesunul, zasypal by protipovodňový poldr. Ten v letech 2015 a 2016 ujel až o dvě stě metrů. „Dlouhodobě dochází k sesuvu půdy na sousední pozemky a my se snažíme této situaci zabránit,“ upozornila mluvčí Slavkova Veronika Slámová. Spolek hrozbu sesuvu materiálu do poldru odmítá s tím, že nejblíž něj odstranili velkou část materiálu.

Poldr, který má obec chránit před povodněmi, vybudovali ve Vážanech v roce 1990 za milion korun. Poté, co jej začal ohrožovat sesuv ze svahu navezené sutě a půdy, nařídil stavební úřad soukromníkovi skládku odstranit. Rozhodnutí ale zrušil Krajský soud v Brně. V současnosti spor řeší okresní soud. Na spolek je navíc podána hromadná žaloba, ke které se připojilo více než dvacet majitelů zasažených pozemků kolem stavby.