Vážany nad Litavou musí zdůvodnit, proč chtějí odstranit ujíždějící svah

Kasační stížnost Vážan nad Litavou na Vyškovsku byla neúspěšná. Obec ji podala kvůli sesuvům umělého svahu, který by mohl poničit protipovodňová opatření. Podle úředního rozhodnutí měla navezená půda zmizet, jenže toto rozhodnutí zrušil loni Krajský soud v Brně a nyní mu dal za pravdu i Nejvyšší správní soud (NSS). Úředníci totiž důvody k jejímu odstranění dostatečně nevysvětlili.

Podle obou soudů úředníci nezdůvodnili, proč by měl spolek SVS Delta Racing, který zeminu dovezl pro budování motokrosové dráhy, odstranit všechny terénní úpravy. NSS uvedl, že nevysvětlili, proč nepostačí například odstranění navážek jen ze sousedních pozemků, pro které spolek původně nezískal povolení k terénním úpravám.

Úředníci navíc podle něj také dostatečně nedoložili, že je sesouvání zeminy způsobeno záměrným rozšířením pozemku, nebo překročení povoleného rozsahu navážky. „Je nepřiměřené nařídit stavebníkovi odstranit celou terénní úpravu jen kvůli tomu, že se její okrajové části nacházejí na pozemcích třetích osob,“ stojí v rozhodnutí NSS. Starosta uvedl, že navážka leží na sedmi hektarech a tím, že se sesouvá, pokrývá další asi tři hektary cizích pozemků.

Kasační stížností jde napadnout pravomocná rozhodnutí soudu prvního stupně ve správním soudnictví. Důvody mohou být vady řízení, chybné právní posouzení i nesprávné hodnocení důkazů. Není možné ale navrhnout důkazy nové.

Neúspěšnou stížností nic nekončí

Spis se tak vrací na krajský úřad. Podle soudu verdikt neznamená, že úředníci nakonec nemohou zvolit stejný postup. Museli by však rozhodnutí řádně odůvodnit. Podle starosty obce Václava Matyáše (ČSSD) verdiktem soudu nic nekončí, i když mnoho možností, jak situaci vyřešit, obec už nemá. Na spolek je nyní kromě trestního oznámení podána i hromadná žaloba, ke které se připojilo více než 20 majitelů zasažených pozemků kolem stavby.

Na problémy s navezenou půdou obec poukazuje dlouhodobě a obává se, že ujíždějící svah ohrozí protipovodňová opatření. Suchý poldr nechala obec v roce 1990 vybudovat za milion korun. Hráz zadrží vodu z dešťů či tání sněhu. Situací se loni zabýval kraj i policie.