Nejnovější obce slaví dva roky existence. Polná na Šumavě se naučila fungovat, domy lidem zatím neprodá

Obec Polná na Šumavě oslaví dva roky existence (zdroj: ČT24)

Zmenšením vojenského újezdu v Boleticích 1. ledna 2016 vznikla stejně jako pět dalších osad i obec Polná na Šumavě. V prvním roce muselo nové zastupitelstvo zajistit základní fungování, tedy třeba vodu nebo svoz odpadu. Letos už se mohlo pustit do oprav nově získaného majetku. Domy a byty si ale lidé zatím koupit nemohou. Administrativní proces chce starosta zahájit až po Novém roce.

„Budeme prodávat, až budeme mít důkladně připravenou privatizaci, protože k tomu patří spousta administrativy, energetické štítky, odhady. Takže po Novém roce, předpokládám, že bychom to zahájili,“ uvedl starosta Polné na Šumavě Jaroslav Pavlíček (nestr.).

Prodaly se zatím jen dva domy, které by obec nedokázala opravit a využívat, zbytek zůstává obecní.

V obci zatím investují bez úvěru, jen z vlastních peněz. Mají nové osvětlení a taky první dětské hřiště. Teď vzniká penzion pro turisty a už na jaře by mohl otevřít obchod, zájemci o pronájem jsou.

Armádě zůstaly sklady a administrativní budovy

Část budov však i dál patří vojákům a i ti teď opravují, jen v roce 2017 za skoro tři miliony. „Co se týká majetku, který si armáda ponechala a nadále využívá, tak se jedná většinou o administrativní budovy, budovy technické vybavenosti a skladové prostory,“ uvedl vedoucí Provozního střediska Polná Tibor Hrdlovics.

Ještě do komunálních voleb chce zastupitelstvo začít opravovat kanalizaci, silnice nebo čistírnu odpadních vod, uvedla redaktorka ČT Veronika Kabátová, která v Polné na Šumavě natáčela.