Vojenský prostor v Boleticích se otevřel turistům

Český Krumlov - Část vojenského újezdu Boletice na jižních svazích Šumavy začala sloužit lidem. Ministr obrany Alexandr Vondra a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola dnes podepsali deklaraci, která na dílčí úseky vojenského prostoru pustila pěší turisty i cykloturisty. Současně s tím politici společně zpřístupnili novou rozhlednu na vrcholu Knížecího stolce. Nová trasa měří 16 kilometrů, zatím bude přístupná jen o víkendech.

Turisté se mohou nově pohybovat po vnějším obvodu boletického újezdu a v jeho severní části. Z rozhledny na Knížecím stolci jsou za dobrého počasí vidět i Alpy. Celkově mohou turisté v Boleticích využívat zhruba 60 kilometrů cest pro pěší a přibližně 80 kilometrů pro cyklisty. Armáda a Jihočeský kraj se navíc v deklaraci zavazují k tomu, že v období následujících dvou let vzniknou nové cyklostezky v okolí Špičáku a v severní části boletického újezdu.

Kraj do své správy převezme i tamní vojenské silnice. Armáda má za to vyčistit lesy a louky od staré munice. „V této chvíli můžeme garantovat, že cyklostezky, které jsou otevřeny, jsou bezpečné. Stejně tak trasy a stezky, které budou v následujících letech zpřístupněny, budou vyčištěny od jakéhokoli nebezpečí,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Budou-li se turisté pohybovat po vyznačených trasách, nemělo by se jim vůbec nic stát.“

Do tří let by měla armáda opustit i jižní část újezdu. Na místě se mají vytvořit nové obce, podle hejtmana Zimoly je Jihočeský kraj připraven místním obyvatelům finančně pomoci. V boletickém újezdu žije momentálně 310 lidí v pěti osadách.

Ministr obrany Alexandr Vondra a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola podepsali 11. července na nové rozhledně na Knížecím stolci deklaraci o zpřístupnění další části vojenského újezdu Boletice pro veřejnost k pěší turistice a cyklistice.
Zdroj: David Veis/ČTK

Armáda v Boleticích zůstane

Podpis deklarace ovšem neznamená, že by česká vojska ze Šumavy odešla úplně. Jak upozornil Pejšek, část prostoru bude armádním účelům sloužit i nadále, a to zejména oblast tzv. dopadových ploch.

Boletický vojenský újezd vznikl v roce 1947. Má přes 220 kilometrů čtverečních a sahá od Českého Krumlova až k Lipnu a Šumavě. Zatímco v roce 1993 připadal na jednoho vojáka asi jeden hektar výcvikového prostoru, po profesionalizaci armády je to asi pětkrát tolik.