V Boleticích vzniknou obce, v Milovicích vědecký park

České Budějovice/Milovice - V oblastech, kde ležely či dodnes leží armádní výcvikové prostory, se postupně blýská na lepší časy. Již dříve ohlášené zmenšení vojenského újezdu Boletice podpořil Jihočeský kraj. Ten plánuje finančně podpořit nově vznikající obce a převzít pod správu armádní silnice a část pozemků. V Milovicích, kde v minulosti sídlila sovětská vojska, zase plánují revitalizaci v podobě výstavby vědecko-technického parku za 500 milionů korun.

V boletickém újezdu o rozloze 220 kilometrů čtverečních, který sahá od Českého Krumlova až k přehradě Lipnu a šumavským horám, žije v současnosti 310 lidí. Prozatím jsou sloučeni do pěti osad. Ty však nemají statut běžné obce. Život v sídelních útvarech stále podléhá vojenskému režimu, bez povolenky se sem nesmí.

Místní, kteří se dosud z vojenského prostoru neodstěhovali, zdejší kraj milují, obdivují zejména okolní přírodu. Po odchodu armády se proto chtějí boletičtí osamostatnit a do tří let postupně vytvořit nové obce. „Je to odklon od řízeného režimu vojenského útvaru,“ slibuje si Ivan Novotný z Polné.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Kraj chce těmto novým obcím start usnadnit. Slíbil proto, že pokud státní příspěvek nebude stačit a obecní pokladny zůstanou prázdné, podpoří je ze své kasy. Současně kraj převezme do své správy vojenské silnice. Po armádě teď za to chce, aby lesy a louky v jižní části újezdu, který vznikl v roce 1947, zbavila staré munice. Ministerstvo obrany nemá podle svého mluvčího Jana Pejška s požadavky problém. „Armáda provede pyrotechnickou očistu,“ poznamenal mluvčí.

Milovice by mohly být rodištěm špičkových technologií

Po jednadvaceti letech se začíná plánovat revitalizace i v další oblasti, kam byl civilistům dlouhou dobu vstup zapovězen. Od té doby, co z Milovic odešla sovětská armáda, nemá tento bývalý vojenský prostor využití. Nyní se uvažuje, že na čtyřech kilometrech čtverečních vyroste vědecko-technický park za půl miliardy korun. Na místě někdejšího skladu pohonných hmot má do tří let vzniknout aerodynamický tunel, ve kterém budou experti testovat nová auta.

Místo vzniku špičkových technologií je však jen jeden z plánů obnovy Milovic. Opravuje se škola, městu chybí náměstí a nevyužitý zůstává taky prostor letiště. „Je důležité nějakým způsobem přičlenit tuto část k Milovicím, aby byla obydlená nebo aby tady něco vzniklo,“ tvrdí starosta desetitisícové obce Milovice Lukáš Pilc (ODS).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Po sovětské armádě zbyly v prostoru vojenského újezdu ruiny a v podzemí nafta a munice. Nyní zde rostou černé skládky. Ani pro lukrativní pozemky se tak využití nehledá Středočeskému kraji lehce. „Celý ten areál byl danajským darem,“ povzdechl si náměstek středočeské hejtmanky Marcel Chládek (ČSSD).