Předškoláci vyráží z Ostravy za čerstvým vzduchem, v Beskydech stráví dva týdny

Předškoláci v Beskydech (zdroj: ČT24)

Na Ostravsku začíná sezona ozdravných pobytů pro malé předškoláky. V první vlně se na hory vydalo 28 předškoláků z mateřské školy z Ostravy-Bartovic. Právě Bartovice spolu s nedalekými Radvanicemi trápí jedno z nejhorších ovzduší v Česku.

Děti stráví v beskydském středisku Bílá dva týdny, v horském prostředí na ně čeká celá řada léčebných procedur - pravidelné cvičení, denní několikahodinový pobyt na čerstvém vzduchu i saunování. 

„Venku jsme 5–6 hodin denně. Například včera jsme ušli 8 kilometrů,“ dodala Michaela Stiborová, učitelka z Mateřské školy Za Ještěrkou, podle níž má čtrnáctidenní pobyt pozorovatelné příznivé účinky na zdraví dětí.

Na ozdravné pobyty letos v této sezoně vyrazí na 2500 školáků. Každé z dětí může získat finanční příspěvek až 6000 korun ze speciálního fondu zřizovaného městem.

  • Chodit častěji na hory, nevystavovat se zakouřeným restauracím, nenavštěvovat nákupní městská centra.
  • V úvahu připadá stěhování tam, kde je ovzduší čisté.
  • Posílat děti k moři, do škol v přírodě, využívat případně pobytů v solných jeskyních.
  • Příznivé účinky na zdraví má pestrá strava s ovocnou a zeleninovou složkou, dostatkem vlákniny a přiměřeným množstvím tekutin.

Kraj trápí nejhorší ovzduší v zemi

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Jeho kvalitu ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji byly 6. listopadu „dobré“ až „uspokojivé“. Imisní limit pro průměrné denní koncentrace polétavého prachu PM10, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, byl v pondělí překročen na měřicí stanici ve Věřňovicích. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Podle loňské studie vědců mají v krvi matky a novorozenci z Karviné vyšší koncentrace prachových částic a rakovinotvorného benzoapyrenu ve srovnání s těmi, kteří žijí v Českých Budějovicích. Odborníci zároveň dodali, že smog negativně ovlivňuje dětský imunitní systém a také vývoj centrální nervové soustavy.