Radvanice jsou nejznečištěnější obcí v Česku

Ostrava - Obyvatelé zřejmě nejznečištěnější obce u nás, ostravských Radvanic v sousedství hutního gigantu Arcelor Mittal, se konečně dozvědí, co dýchají. Ujala se toho Akademie věd ČR. Do jejího výzkumu se zapojilo dvacet osm dobrovolníků. Výsledky měření mají odborníkům i obyvatelům postiženého regionu pomoci donutit vedení huti i odpovědné úředníky, aby situaci řešili.

Šestiletý Péťa Olšar z Radvanic je u dětské lékařky doslova pečený vařený. Bojuje s astmatem, záněty průdušek, antibiotika bere třikrát za zimu. „Když jsem nemocný, tak beru léky a bolí mě hlava,“ svěřuje se malý Péťa. „Radvanice a Bartovice jsou krásné obce, máme tady spoustu lesů, je to blízko do města. Jediným problémem je, že se tady nedá dýchat,“ říká jeho otec Ladislav Olšar. 

Tři syny astmatiky má i Jan Rašín. „Já jsem se tady narodil a problémy jsem nikdy neměl. Ale moji kluci tím hrozně trpí, takže mě zajímá, proč jsou tady takové hrozné problémy,“ uvádí Jan Rašín. „Srovnáváme děti z Ostravy s místními a tady je opravdu vyšší nemocnost běžnými katary,záněty nosohltanu, angíny, záněty průdušek,“ vypočítává dětská lékařka z Ostravy-Radvanic Eva Schallerová.   

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Jemné vrnění monitorovacího přístroje bude radvanické muže provázet dva dny. Půjdou s ním do práce, budou se s ním večer vracet k rodinám a budou s ním i spát. Akademici budou moci porovnat výsledky z Radvanic s měřením karvinských a havířovských strážníků. Monitory nosí také krajští úředníci a průběžné výsledky ukázaly, že jsou na tom sedmkrát hůř, než pražští strážníci. „Studii si objednalo ministerstvo školství a ministerstvo životního prostředí a ty výsledky jim budou podkladem pro některá politická opatření, která nejsou v naší kompetenci, ale měla by upozornit na to, aby se s tím něco dělalo,“ potvrzuje Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.  

Na závěr studie si počkáme ještě asi rok. A že to nebude žádné veselé čtení, napovídají už nyní grafy a mapy i měřící přístroj na jedné zahradě v Bartovicích. Ač je huť schovaná za kopcem, čtyřiadvacetihodinový filtr se celý pokryje půlcentimetrovou vrstvou černé špíny už za dvě nebo tři hodiny.