Nový bazén, náměstí a těžba štěrku. Lidé budou kromě voleb rozhodovat i v místních referendech

V osmi městech a obcích Česka půjdou zítra občané hlasovat nejen ve volbách do Poslanecké sněmovny, ale zároveň také v místní referendech. Například v Zubří na Vsetínsku mají rozhodnout, jestli město postaví na místě zchátralého venkovního koupaliště nový krytý bazén. Ve Velkém Meziříčí zase budou hlasovat o budoucí podobě náměstí, v Chropyni pak o těžbě štěrku.

Své ano či ne budou obyvatelé obou měst vhazovat do zvláštních uren umístěných v oddělených místnostech. Tak, aby se hlasy z referenda nemohly pomíchat s těmi volebními.

V Zubří se lidé vyjádří k záměru stavby krytého bazénu. Zchátralé koupaliště chce vedení města proměnit v chloubu. Nově zveřejněná vizualizace představuje areál korunovaný venkovním i vnitřním bazénem za 130 milionů korun. Kritici mluví o megalomanství a varují před zadlužením.

Podruhé hlasování vyhlásil soud

O tomto záměru budou hlasovat už podruhé. Nejvyšší správní soud totiž vyhověl přípravnému výboru a v srpnu vyhlásil v Zubří referendum znovu.

První referendum přitom v Zubří poznamenala nízká účast voličů. Aby bylo referendum platné, muselo by se ho zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů, což v případě Zubří odpovídá 1572 lidem. Svůj hlas ale přišlo odevzdat pouze 1345 obyvatel. Pro stavbu se nakonec vyslovilo 617 a proti 710 voličů. Zbývajících 18 hlasů nebylo platných.

Přípravy na volby finišují. Radnice chystají urny a navážejí seznamy voličů (zdroj: ČT24)
Objednávky začala firma vyřizovat už tři měsíce před volbami (zdroj: ČT24)

Jak bude vypadat náměstí

Předmětem velkomeziříčského referenda je náměstí. Lidé mají rozhodnout, jestli se bude opravovat podle návrhu vítěze architektonické soutěže, kterou vypsala loni na jaře radnice.

Komisi tehdy předsedal herec a architekt David Vávra. „Náměstí má dva krásné protipóly, kterými jsou kostel a radnice. A kolem je vzrostlá zeleň, a to je to místo, ze kterého je možné vycházet,“ řekl

S tím počítal i vítězný návrh. Ten chtěl zachovat jak zeleň, tak třeba i parkovací místa. Část zastupitelů ho ale nakonec odmítla a oslovila druhého v pořadí. Proti tomu se ale ohradilo sdružení „Za náměstí VM“.

V Chropyni budou dnes a zítra lidé rozhodovat o tom, zda má město změnou územního plánu zamezit těžbě štěrkopísku v lokalitě Hejtman.