„Kanceláře lidem v okolí nic nedají.“ Aktivisté odmítají opustit Kliniku i přes konec lhůty

Události: Boj o Kliniku pokračuje, aktivisté dál odmítají odejít (zdroj: ČT24)

Aktivisté, kteří provozují komunitní objekt Klinika na pražském Žižkově, odmítají vyslyšet rozhodnutí soudu a opustit budovu. Podle tuzemské justice jim přitom ve středu vyprší exekuční lhůta pro odchod, ve čtvrtek mají objekt předat jeho majiteli – Správě železniční dopravní cesty.

SŽDC chce vystěhovat Kliniku, aby ji mohla zrekonstruovat na kancelářský objekt a přestěhovat do něj část svých zaměstnanců, kteří jsou dnes v komerčním nájmu. Aktivisté ale tvrdí, že to bude trvat dlouho a dům by zůstal prázdný. Své setrvávání v objektu vysvětlují stejně, jako když ho před třemi lety začali používat; chtějí, aby sloužil veřejnosti.

„Zůstáváme, protože nechceme, aby se z Kliniky stal jenom další z mnoha developerských projektů, které ověnčují Parukářku. Kanceláře státní firmy, které lidem v okolí nic nedají, můžou najít místo v jakémkoliv z tří stovek domů v Praze, které zejí prázdnotou,“ uvedla členka kolektivu Tereza Virtová.

Aktivisté na Klinice dnes provozují například lidovou kuchyni, kde vaří za dobrovolný příspěvek místním, workshopy nebo rodičovský spolek. „Pořád si stojíme za tím, že Praha a další města potřebují prostory, jako je Klinika, které jsou spravovány zdola a nekomerčně,“ argumentovala Virtová.

Jednání o dalším postupu, které aktivistům SŽDC nabídla, provozovatelé Kliniky nevyužili, protože kolidovalo s tiskovou konferencí, na které měli v plánu ohlásit setrvání v objektu. S vlastníkem objektu aktivisté ale jednat chtějí a doufají, že se podaří domluvit, aby v budově mohli zůstat do rekonstrukce.

Zůstáváme, zní jasné stanovisko aktivistů z občanské iniciativy Klinika (zdroj: ČT24)

Správa se setkání nebrání, trvá ale na vyklizení objektu a dává přednost nesilovému řešení situace. Policejní mluvčí Andrea Zoulová potvrdila, že je záležitostí majitele, zda bude činit nějaké kroky a požádá policii o asistenci.

Závažnost situace nicméně podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové tkví v tom, že skupina aktivistů nelegálně obsadila cizí objekt a svým chováním vzkazuje české veřejnosti, že zákony a pravomocná soudní rozhodnutí neplatí pro všechny. „Pošleme jim výzvu. Nechceme jít silovou cestou, chceme jednat, ale naše stanovisko je neměnné. Paní Virtová prohlášením, že neodejde z Kliniky, dala signál celé české veřejnosti, že jsou tady skupiny, které nemusí ctít zákony,“ dodala Šubová. O asistenti policie zatím úřad nepožádal.

„Ukazuje se, že aktivistům jde jen o to vyvolávat konflikt a vyprovokovat střet s policií. Takové řešení by mě osobně netěšilo, ale dost možná bude nezbytné,“ řekl místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS).

Spor o Kliniku se vede už tři roky

Opuštěný dům v Jeseniově ulici v Praze 3 začala občanská iniciativa Klinika vyklízet na své náklady na konci listopadu 2014, aby z budovy vytvořila sociální centrum po vzoru komunitních center v řadě evropských zemí. Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. Správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), s přítomností aktivistů nesouhlasil a požadoval jejich vystěhování.

Po několikerém vyklizení centra policií se aktivistům podařilo s ÚZSVM dohodnout smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Smlouva nemohla být prodloužena, protože stavební úřad ÚZSVM upozornil na to, že budova byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení, jejíž jiné využití je nelegální. Aktivisté v budově přesto zůstali. Loni v říjnu objekt od státu získala SŽDC.

Iniciativa Klinika v Autonomním sociálním centru pořádá přednášky, koncerty, dílny a jazykové kurzy. Schází se v ní také rodičovské centrum Mamatata a pomáhali v něm legálním migrantům. Podle policie se v okolí nezvýšila kriminalita, Klinika však byla terčem útoku extremistů. Několikrát v ní také byla nahlášena výbušnina, policie budovu evakuovala a prohledala. Bombu ale nenašla.

Vlastní provoz centra je potom druhým sporným bodem současné situace. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových i SŽDC požadují po Klinice zaplacení bezdůvodného obohacení. Podle Terezy Virtové se tato částka blíží milionu korun. Soud o povinnosti zaplatit dosud nerozhodl.