Slepice se vrací po salmonele do pohořelického chovu

Společnost AG Maiwald začala znovu naskladňovat haly ve velkochovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Tam museli veterináři na konci letošního srpna kvůli výskytu salmonely utratit 65 000 nosnic, asi polovinu celého chovu.

Podle kontrolních stěrů se už ale bakterie v chovu nevyskytuje a může se tak pomalu vracet do plného provozu. „Byla zrušena mimořádná veterinární opatření. Chovatel provedl závěrečnou desinfekci s negativním výsledkem,“ řekl Ctirad Zabloudil, vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace Státní veterinární správy.

Pohořelická třídírna vajec od července, kdy se tady rozhodli obměnit část chovu, funguje asi na třetinu běžného výkonu. Srpnový výskyt salmonely ji navíc zbrzdil minimálně na další dva měsíce.

Při běžném provozu tudy denně prošlo až 285 000 vajec. V posledních měsících ale toto číslo kleslo na pouhých 70 000.

„Přicházíme každý den o nějakých 120 000 korun na tržbách. Je to pro nás, než začne nést, někde přes deset milionů určitě ztráta,“ uvedl Petr Bonczek, manažer chovu.

Dalších 18 milionů navíc musela firma jednorázově dát do likvidace nakažených hejn a nákupu nových. Ta se teď dováží ze Slovenska a zabydlují se z hygienických důvodů mimo dohled kamer.

Veterináři likvidují slepice v Pohořelicích (zdroj: ČT24)
Události ČT: Od středy utratili veterináři na Brněnsku 47 tisíc slepic (zdroj: ČT24)

V chovu navíc chystají třeba i modernizaci celé třídírny, která by měla vyjít na 40 milionů. Odběratelé jim totiž ani přes nepříjemnosti neutekli a vejce z Pohořelic navíc podle hygieniků nezpůsobila žádné onemocnění ani mezi lidmi.