Dny NATO: Bombardéry, letečtí akrobati i tanky již čekají na stovky tisíc návštěvníků

Letiště Leoše Janáčka Ostrava bude už o tomto víkendu, tedy 16. a 17. září, znovu hostit velkolepou bezpečnostní přehlídku. Armádní speciály na ni ukáže celkem sedmnáct zemí. Organizátoři zvou například na akrobatické vystoupení skupiny Saudi Hawks či na ukázky víceúčelového vrtulníku UH-60 Black Hawk, který na letošních Dnech NATO zažije mezinárodní premiéru.

V majetku ho má spolu s dalšími osmi helikoptérami slovenská armáda, která je postupně uvolňuje do výzbroje vzdušných sil.

V pátek v Mošnově probíhaly poslední zkoušky před víkendovým vystoupením: 

Na show se letos představí například i pilot Ivo Kardoš s letounem JAS-39 Gripen, který teprve v květnu získal certifikát k provádění ukázek na veřejných akcích na tomto letounu. Už o dva měsíce později ho ale porota Royal International Air Tattoo v britském Faifordu ocenila za nejlepší zahraniční ukázku.

Podle mluvčího české armády Jindřicha Pleschera si lidé budou moci prohlédnout i celou řadu bojových situací. Například zničení nepřátelské základny, obsazení mostu. Vojáci také ukáží, jak se dostat z léčky.

Na mošnovské letiště dorazí přes 80 kusů letecké techniky a přes 200 kusů pozemní techniky. Za oba dny show pak bude možno sledovat přes 60 ukázek a 15 hodin hlavního programu.

Hlavní program, který se odehrává na Letišti Leoše Janáčka Ostrava, se skládá z prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

Proběhly první dny nácviku na Dny NATO (zdroj: ČT24)
  • Dny NATO, které začaly psát svoji tradici v roce 2001, přičemž z původně regionální veřejné prezentace armády, policie a záchranářů se stala největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě. Tuto skutečnost dokládá nejen rostoucí zájem ze strany zahraničních účastníků, ale především počet návštěvníků akce.
  • Dny vzdušných sil Armády České republiky jsou oficiální akcí českého letectva, která se koná na základě rozhodnutí resortu obrany právě souběžně s Dny NATO v Ostravě, a to jako jejich součást. Tato skutečnost se pak odráží v organizaci řady akcí, jako je například konání Summitu velitelů Vzdušných sil zemí V4, bilaterálních setkání, mezinárodních konferencí a workshopů.

Mezi technikou, která se na letišti představí, najdeme mimo jiné MIG-29AS, Eurofighter Typhoon, F-16 Fighting Falcon, CF-18 Hornet, Mirage-2000D, B-1B Lancer, B-52 Stratofortress či KC-135 Stratotanker. Z pozemních speciálů je zastoupen například bojový tank T-72 M4 CZ, odminovací komplet Božena B-5 či robotické vozidlo UGV Taros V2.

Přistání strategického bombardéru B-52 na mošnovském letišti:

Na akci se vůbec poprvé zároveň představí i tři mimoevropské země - USA, Kanada a Saúdská Arábie. Největší bezpečnostní show v Evropě nabídne také několik zahraničních premiér, řekl hlavní organizátor akce Zbyněk Pavlačík. 

Saudi Hawks se v Evropě účastní akcí teprve potřetí, plánují hodně dopředu. My jsme s nimi začali jednat před bezmála třemi lety a jsem velice rád, že se to podařilo, protože následující roky mají svůj program plný.
Zbyněk Pavlačík
hlavní organizátor akce Dny NATO

Program Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR je podobně jako v minulých ročnících rozdělen na doprovodnou část, která probíhá až do tohoto pátku v Ostravě, a hlavní část, která se uskuteční v sobotu a neděli na Letišti Leoše Janáčka Ostrava u Mošnova.

Sobotní přehlídka armádní techniky (kompletní program) začíná v 8:30 otevřením areálu pro návštěvníky. Hned v úvodu akce se má v boji představit pěší četa aktivní zálohy, po ní si program přichystal Vojenský historický ústav, který ukáže americký lehký tank M3A1 Stuart.

Během dne lidé zhlédnou také ukázku útěku vězněných osob z věznice a jejich následné zneškodnění zásahovým týmem, akce by se měla odehrát ve 12:20. Akrobatická skupina Saudi Hawks své umění ukáže v 15:25.

Na bezpečnost dohlédnou i hasiči

Dny NATO svou přítomností zastřeší také hasiči. „Připravujeme ukázky velkokapacitní cisterny, speciálního osvětlovacího kontejneru i olejového separtoru, který se využívá při ropné havárii,“ poznamenal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub. Dodal, že se hasiči budou podílet také na prohlídkách v areálu mošnovského letišě. „Budeme provádět preventivní kontroly a zjišťovat, zda je vše v pořádku,“ doplnil.

Bezpečnost na Dnech NATO podle moravskoslezského policejního ředitele Tomáše Kužela zajistí 250 policistů. Znovu lze však očekávat komplikace v dopravě. Program a další podrobnosti lze najít na www.natodays.cz.

Loni na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy zavítalo celkem 130 000 lidí. Účast byla podle pořadatelů nižší kvůli špatnému počasí. Před dvěma lety na akci dorazilo 220 000 lidí.