Výbuchy smíchu, ovace vestoje. Ovčáček miláček diváky nezklamal

Z Ovčáčka čtveráčka je Ovčáček miláček (zdroj: ČT24)

Zlínské divadlo uvedlo ve čtvrtek večer premiéru kabaretu Ovčáček miláček, který navazuje na loňský nekorektní kabaret Ovčáček čtveráček. Divácky úspěšné představení se trefovalo do některých představitelů politické scény, zejména do prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. V pokračování přibyla postava Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka, Ivany Zemanové či Jiřího Kajínka.

Z Ovčáčka čtveráčka je Ovčáček miláček. Důkladněji než název změnili zlínští divadelníci obsah své politické satiry. Zbrusu nový kabaret reaguje na aktuální politické kauzy a vyzývá publikum, aby šlo k nadcházejícím volbám. Parlamentním i prezidentským.

Černá barva pro černý humor. Na dokonalou proměnu v hradního mluvčího je herec Marek Příkazký už zvyklý. Pokračování zlínského kabaretu ale přináší řadu dalších postav a kauz. Výbuchy smíchu a potlesk vyvolala například scéna odkazující na odposlechy Babiše a jeho vulgární výroky, jeho vystoupení v televizi i zobrazení Babiše s hnízdem na hlavě nebo tělocvičné úkony Jiřího Paroubka. Lidé se smáli Ovčáčkovým komentářům, narážkám na kondici prezidenta či na protikuřácký zákon.

Ukázka z kabaretu Ovčáček miláček (zdroj: ČT24)

Nechyběl ani Bělobrádkův „chcíplý“ pes

Kabaret reagoval i na události posledních dnů, konkrétně na výroky předsedy lidovců Pavla Bělobrádka o chcíplém psovi. Nechyběly ani regionální odkazy, například na boj zlínského hejtmana Jiřího Čunka s africkým morem prasat.

Ovčáček miláček s podtitulem Tingl tangl vznikl stejně jako Ovčáček čtveráček spontánně, herci měli jen šest zkoušek. Velkou část textu tvoří přepisy projevů, rozhovorů a tweetů. V případě prvního dílu byla podle ředitele divadla a autora Petra Michálka impulsem k vytvoření kabaretu kauza kolem předání státních vyznamenání a Jiřího Bradyho.

Rámcem Ovčáčka miláčka je debata kandidátů na prezidenta

„Ve dvojce byly spouštěcím impulsem tanečky kolem výkladu ústavy,“ řekl dnes ředitel divadla Petr Michálek. Rámcem Ovčáčka miláčka je debata kandidátů na prezidenta. „Ocitáme se v lednu 2018 a dovnitř nabalujeme historky smyšlené i nakopírované z různých zdrojů. Mám rád ten moment, kdy to, co čtu v novinách, jen přemístíme na divadlo, a v tu chvíli je to velká legrace,“ doplnil ředitel divadla.

Mluvčího prezidenta opět ztvárnil Marek Příkazký. „Tentokrát mi trochu odlehlo, pozornost není primárně soustředěná na mě,“ popsal Příkazký. Předsedu hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše hraje Zdeněk Julina. „Není jednoduchý, ten pán. Když mluví klidně, snaží se mluvit krásně česky, a proflákne se, že je Slovák, až když se rozčílí. Jinak se snaží chovat velice kultivovaně, a to je na něm asi podezřelé. Podle mě je to výborný herec,“ řekl Zdeněk Julina.

Ovčáček mezi diváky na premiéře opět nebyl

Divadlo na premiéru pozvalo i Jiřího Ovčáčka, mluvčí však do Zlína nedorazil. Řediteli divadla poslal dopis, ve kterém uvedl, že se na premiéru nemůže dostavit, satiru zlínského divadla ocenil.

Vzhledem k tomu, že se nemohu dostavit na premiéru, na kterou jste mne pozval, chci aspoň takto poděkovat Vám a celému tvůrčímu týmu. Odvádíte skvělý kus umělecké práce. Nerozpakuji se říci, kumštu.
Jiří Ovčáček
Dopis Jiřího Ovčáčka řediteli MD Zlín

Tvůrci slibují aktualizace a zvou na debaty po skončení představení. Každé tak bude jiné. „Kdo to uvidí, tak pochopí, že rozhodně se nepřidáváme na tu či onu stranu. A že to, o co nám jde, je rozpoutat diskusi,“ řekl Petr Michálek.

Ovčáček čtveráček vzbudil velký zájem diváků. Divadlo jej odehrálo v několika městech, derniéra byla v únoru v Praze, satelitem se přenášela do desítek kin v zemi, kde ji vidělo přes 17 000 lidí. Záznam představení divadlo v květnu zveřejnilo na síti YouTube. Nyní je naplánováno několik repríz ve Zlíně, se zájezdy do jiných divadel se z technických důvodů nepočítá. Podle Michálka se však opět jedná o přenosu představení do kin.