Ovčáček čtveráček skončí v Bohnicích. Derniéru odvysílají desítky kin

Nebývalý zájem o uvedení „nekorektního kabaretu“ inspirovaného mluvčím prezidenta vyřešili tvůrci z Městského divadla Zlín prakticky – derniéru inscenace Ovčáček čtveráček uvedou v přímém přenosu zároveň v desítkách českých kin. Poslední představení se bude hrát 7. února v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze. Předobraz hlavní postavy – mluvčí Jiří Ovčáček – osobní účast na derniéře nepotvrdil.

Hrou, která měla premiéru na začátku listopadu loňského roku, reagovala skupina divadelníků, kteří si říkají Pia Fraus, především na dění kolem udílení státních vyznamenání 28. října. Neudělení státního vyznamenání pamětníkovi holocaustu Jiřímu Bradymu vyvolalo kritiku řady politických a kulturních osobností i veřejnosti. Za rozhodnutím Bradyho nevyznamenat údajně stálo setkání jeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana, s dalajlamou. 

V inscenaci se vedle Jiřího Bradyho a dalajlamy objeví také postavy několika politiků nebo zpěváka Daniela Hůlky. A samozřejmě Jiří Ovčáček, osmdesát procent scénáře této postavy prý tvůrci vybrali z vystoupení skutečného mluvčího v novinách či televizi. Na jevišti ho ztvárnil herec Marek Příkazký, který se také několikrát vyjádřil, že by byl nerad spojován jen s touto rolí. 

Ovčáček osobně na žádné představení dosud nepřijel, při premiéře ale „angažovaným divadelníkům“ popřál hodně zdaru. Účast na derniéře podle mluvčí zlínského divadla také nepotvrdil.

Ovčáček čtveráček v kinech

V bohnickém Divadle za plotem se den před derniérou uskuteční ještě další dvě představení. Vyprodána byla – stejně jako to poslední – během několika minut. Zájem Ovčáčka čtveráčka provází od začátku. I proto se zlínští divadelníci rozhodli přenášet derniéru kabaretu živě do kin.

Ovčáček čtveráček (Městské divadlo Zlín)
Zdroj: Městské divadlo Zlín

„Zlínské divadlo muselo z časových a organizačních důvodů odmítnout nabídky na hostování s Ovčáčkem čtveráčkem v desítkách českých měst. Přímý satelitní přenos do kin tak zůstává ideálním způsobem, jak toto žádané představení zpřístupnit co nejširšímu publiku v celé České republice,“ nepochybuje Jana Stránská z distribučního labelu prenosydokin.cz, který je producentem přenosu. Přenos začne v 17:15, seznam kin je dostupný na internetových stránkách

Výtěžek z derniéry věnuje Městské divadlo Zlín integrovanému centru Slunečnice Zlín, pečující o lidi s mentálním postižením.

Vydáno pod