Zničí se voda pro desítky tisíc lidí, protestují obce i premiér. Ministerstvo s těžbou štěrkopísku problém nemá

Rozhodnutí o těžbě štěrkopísku u pátého největšího zdroje pitné vody v České republice nedaleko Moravského Písku padne v řádu několika týdnů. Zástupci obcí s plány na těžbu dlouhodobě nesouhlasí. Obávají se znehodnocení zdroje pitné vody zásobujícího asi 140 000 obyvatel Hodonínska.

Na jednání ve čtvrtek předložili petici s víc než 2000 podpisy. Nadšení z něj ale neodcházeli. „Budou posuzovat vlastně všechny stanoviska, které dostali. Bohužel pro nás jsou pozitivní. My se budeme muset bránit asi soudní cestou,“ řekl místostarosta Moravského Písku Leoš Filípek.

Podle společnosti Český štěrkopísek, která chce v lokalitě těžit, ale žádné nebezpečí nehrozí. „V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se ten štěrk těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje, a k žádným negativním vlivům nedochází,“ uvedl právní zástupce firmy Pavel Josefus.

Spory o těžbu štěrkopísku (zdroj: ČT24)

Snahy o těžbu štěrkopísku mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem kritizoval minulý týden také premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj i okolních starostů to může nenávratně ohrozit zdroj pitné vody.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex leží na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Je pátým největším v zemi a zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska. Obce se v případě povolení těžby chtějí bránit u soudu.

Ministerstvo životního prostředí už vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí (EIA) a podle něj není kvalita pitné vody ohrožena. Kladně se vyjádřili i hygienici ze Zlína, jejich kolegové z Jihomoravského kraje ale zatím jako jediní s těžbou nesouhlasí.