V soutěži na opravu školy měla rozhodnout cena. Radnice ale nejlevnější nabídku vyřadila

Hradecká radnice vyřadila z tendru na rekonstrukci školy nejlevnější nabídku (zdroj: ČT24)

Kolem rekonstrukce Základní umělecké školy Na Střezině v Hradci Králové je rušno, a to ještě nezačala. Radnice totiž ze soutěže za 160 milionů korun vyřadila firmu s nejlepší cenou a zakázku svěřila sdružení, které původně skončilo druhé s cenou o 3 miliony vyšší. Po stížnostech vrací magistrát soutěž na začátek.

V soutěži vyhrála místní firma Prima, druhé bylo sdružení Stako a Geosan s nabídkou o více než 3 miliony korun dražší. Nejlevnější Primu radnice vyloučila, přestože cena byla jediným kritériem hodnocení.

O vyloučení Primy rozhodlo pár pytlů suché betonové směsi za 2000 korun. Firma podle magistrátu pravdivě nedoložila původ, trvanlivost ani cenu materiálu.

„Je to naprosto nestandardní postup, protože se jedná o položku zcela marginální. Každý vidí ten rozdíl 2000 korun versus zakázka za 160 milionů,“ říká advokátka zastupující firmu Prima Jitka Moníková.

„Mně osobně připadá velmi podivné vyjádření, kdy 20 kubíků betonu firma Prima deklaruje, že si velmi výhodně odkoupila od zaměstnankyně,“ upozorňuje náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich (TOP 09).

  • 1. Prima – 154,5 milionu korun
  • 2. Stako a Geosan Group – 157,7 milionu korun
  •  Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Prima, vyloučená za to, že nezdůvodnila podezřele nízkou cenu necelého kubíku betonu, naopak poukázala na to, že konkurent, který zakázku získal ze druhého místa, nesplnil podmínku dvou referenčních školských staveb.

Toho si firma, která tendr řídí, podle radnice nevšimla. „Bereme to jako pochybení firmy. Komise samozřejmě za to zodpovídá, to je pravda,“ přiznává náměstek Vedlich.

Podle firmy Stako reference předložila, odmítá je ale uvést. „Máme tam všechny referenční stavby tak, jak požadovaly podmínky veřejné soutěže. My je v žádném případě nebudeme zveřejňovat,“ uvedl jednatel Petr Kulda.

Radnice musí příští týden sestavit novou hodnoticí komisi a slibuje transparentní postup. „V žádném případě nebylo zájmem města ani hodnoticí komise někoho ze soutěže vyloučit,“ tvrdí náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Vyloučená firma Prima to ale vidí jinak. „Od začátku to na nás působí, že je zde eminentní zájem, aby se společnost Prima nestala vítězným účastníkem,“ uvádí advokátka a zástupkyně firmy Jitka Moníková. Pokud Prima při novém vyhodnocení nabídek nevyhraje, výsledek znovu napadne. Takovou možnost připouští i sdružení Stako-Geosan.