První byl motocyklový přebor Moravy. Okruh v Brně slaví 30 let

Přesně před 30 lety se na Masarykově okruhu v Brně jel první závod. Zavodní dráha v lesích mezi Ostrovačicemi a brněnskou částí Žebětín nahradila původní městský okruh, na kterém se závodilo už od 30. let minulého století. Okruh patří k nejdelším v rámci seriálu MotoGP.

Nynější pětikilometrový okruh byl vybudován v letech 1985–1987 na katastrálním území Ostrovačic a Brna-Žebětína, přičemž start závodů je v katastru Ostrovačic.

Každoročně se zde koná několik závodů automobilů i motocyklů, včetně nejprestižnější Grand Prix České republiky, která je zařazena do seriálu mistrovství světa silničních motocyklů.

Okruh v Brně slaví 30 let (zdroj: ČT24)

V sobotu 18. července 1987 se na novém okruhu konal první závod, kterým byl motocyklový přebor Moravy. Na tuto akci navázalo společné mistrovství republiky motocyklů a automobilů. Na Masarykův okruh se také vrátily závody mistrovství světa silničních motocyklů, které od roku 1987 vynechaly pouze jeden ročník (1992).

Masarykův okruh se stavěl 3 roky. A byl u toho i traťový komisař Jaroslav Marek. „Všichni jsme byli řemeslníci, všichni jsme uměli všechno. A nejhezčí bylo to, jak jsme byli zapálení,“ řekl Marek.

  • 18. srpna 1996 získal Valentino Rossi na Masarykově okruhu své první vítězství kariéry v závodech mistrovství světa (v kubatuře 125cc). O rok později tu také získal svůj první titul mistra světa.
  • Trojnásobný mistr světa Wayne Rainey zaznamenal při Velké ceně ČR 1993 své poslední vítězství kariéry. V následujícím závodě v Itálii tragicky havaroval, ochrnul a musel ukončit závodní kariéru.
  • Grand Prix České republiky (dříve Československa) patří mezi nejtradičnější závody mistrovství světa motocyklů. Celkem se již konalo 43 ročníků, což tento závod řadí na 6. místo historických tabulek.
  • Masarykův okruh hostil několik nemotoristických událostí – závod na kolečkových běžkách a koloběžkách, běžecký maraton či závod tělesně postižených. Po závodní trati se proběhla i psí spřežení.
  • Na okruhu se pravidelně koná také seriál cyklistických závodů Velká cena Kola Svorada. I když je určen hlavně amatérům, jako součást tréninku si ho oblíbili i mnozí profesionálové.

Okruh patří v rámci seriálu MotoGP k jedné z nejdelších tratí. Zaujímá třetí místo za malajsijským Sepangem a britským Silverstonem.