Ghetto Pudlov z Bohumína zmizí. Nájemníci se nastěhují jen se souhlasem radních

Byty pro sociálně slabé (zdroj: ČT24)

Už zanedlouho zmizí z Bohumína ghetto Pudlov. Stavebníci totiž dokončili rekonstrukci posledního zdevastovaného domu, ve kterém žili problémoví lidé. Zanedlouho by se do něj měli nastěhovat nájemníci, které odsouhlasí městští radní. Část bytů bude spravovat Armáda spásy.

„O všech, kteří se sem budou chtít nastěhovat, bude rozhodovat sedmičlenný poradní sbor města, ve kterém jsou i zástupci Armády spásy,“ sdělila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Zájemce o sociální bydlení bude muset podle ní také souhlasit s tím, že součástí smlouvy o nájmu bude taky doprovodná sociální služba. Rodina nebo jednotlivec musí být v pravidelném kontaktu se sociální pracovnicí Armády spásy, která bude s ním řešit jeho sociální situaci, tedy dluhy a exekuce a také případné zajištění potravin.

Cvičné byty pro novou službu město vybralo v Trnkově ulici v Pudlově, kde mělo volné byty a není o ně zájem ani v licitacích.

Našim základní cílem je lidi naučit bydlet, protože většinou na ubytovně neumí ani zašroubovat žárovku, neumí si přihlásit energie, neumí hodně věcí, na které my jsme zcela zvyklí. Takže tuhle činnost nějakým způsobem saturujeme, pomáháme jim, chodíme na úřady a potom dohlížíme, aby začali fungovat a žít sami.
Marcela Stryjová
Armáda spásy

První nájemníci by se měli nastěhovat 1. srpna do třinácti městských bytů a o měsíc později pak do vchodu se šesti byty, o který bude pečovat Armáda spásy. „Město nevylučuje, že v budoucnu organizaci předá bytů mnohem více,“ dodala Iva Piskalová.

Sociální byty provozuje Bohumín spolu s neziskovou organizací od loňského roku v Trnkové ulici v části Pudlov. Jeden zdevastovaný dům v lokalitě nechá město zbourat.

S Armádou spásy vládne spokojenost

Podle starosty Petra Víchy si město vybralo Armádu spásy na základě pozitivních zkušeností z jiných měst. Podobnou službu už řadu let poskytuje například v Ostravě, kde takto provozuje na sedm desítek bytů.

Armáda spásy bude městské byty uživatelům pronajímat, a to za stejnou vyvolávací cenu jako u licitací, tedy za 46,65 koruny za metr čtvereční. Nájemné se tak bez energií bude pohybovat zhruba okolo 2500 korun. Organizace bude garantovat, že obyvatelé bytu budou platit za nájem i služby.

Loňský roční rozpočet na službu Prevence bezdomovectví by stanoven na 1,6 milionu korun. Armáda spásy požádala o dotaci Moravskoslezský kraj a Bohumín ji loni podpořil ze svého rozpočtu zhruba 300 000 korunami.