Tři sta studentů obchodní akademie v Rakovníku demonstrovalo za odvolání ředitelky

Studenti OA v Rakovníku demonstrovali za odvolání ředitelky (zdroj: ČT24)

Studentům obchodní akademie v Rakovníku se nelíbí kroky současného vedení školy a požadují odvolání ředitelky. Ráno se proto sešli na demonstraci, která byla větší, než se čekalo. Podle policejních odhadů protestovalo přes tři sta bývalých i současných studentů.

Vše začalo před dvěma lety, kdy vyhrál konkurz na nového ředitele Emanuel Vambera - zástupce a zároveň učitel, který na škole působí čtrnáct let. Tehdejší vedení kraje ale dosadilo do funkce členku sociální demokracie Radku Soukupovou, která skončila druhá.

Protesty studentů vyvolalo i několik výpovědí učitelů. Loni musel odejít učitel informatiky a následovala ještě další dvě odvolání. Letos v červnu končí i Vambera. Důvodem pro výpověď byla údajná nadbytečnost. „Škole jsem dal maximum, co jsem mohl. Je tam víceméně jednostranná a direktivní komunikace ze strany vedení,“ řekl ČT.

Škola navíc přijde i o jedinou aprobovanou matikářku Ludmilu Šímovou, která se rozhodla odejít sama: „Nesouhlasím s tím, jak vedení řídí školu.“ Studentům proto došla trpělivost. Škola podle nich ztrácí kvalitu a odchází ti nejlepší. „Houstne tu atmosféra. Učitelé mají strach, my máme strach,“ uvedl spoluorganizátor protestu Daniel Kouba.

Protest studentů OA v Rakovníku
Zdroj: ČT24

Stovky současných i bývalých studentů včetně rodičů proto prošly v průvodu město a skončily před ředitelnou školy. Před zavřenými dveřmi se pak všichni přes hodinu dožadovali, aby ředitelka vyšla ven.

Nakonec se dav od Soukupové dočkal krátkého vyjádření: „Od zítřka začínají velmi intenzivní jednání o celé situaci a samozřejmě se budeme snažit zklidnit atmosféru.“ S vedením chce mluvit i Středočeský kraj, který je zřizovatelem školy. Problém chce projednat také na zastupitelstvu. K odvolání ale zatím nepřistoupí, k porušení zákona totiž nedošlo.