Učitelé obchodní akademie v Rakovníku nesouhlasí s výběrem ředitele

Učitelé obchodní akademie v Rakovníku nesouhlasí s výběrem ředitele (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj čelí kritice, že zmanipuloval konkurzy na ředitele škol. V několika případech jmenoval na tyto pozice lidi spojené s ČSSD, přestože soutěž vyhrál někdo jiný, naposledy se podobný případ stal v Rakovníku. Hejtmanství obvinění odmítá.

Učitelský sbor Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku vede od prvního září Radka Soukupová. Podle kritiků hlavně proto, že je členkou sociální demokracie. Konkurz totiž nevyhrála. „Komise vybere nejvhodnějšího kandidáta a ten pak není potvrzen a jsou potvrzeni kandidáti na dalších místech, to pak samozřejmě vyvolává určité spekulace,“ uvedl učitel Marek Pavlík.

Jsem členkou ČSSD, řadovou členkou. Nemám žádnou další funkci ve straně a rozhodně odmítám, že by moje členství mohlo jakýmkoli způsobem ovlivnit výběr na funkci ředitele školy.
Radka Soukupová
Ředitelka obchodní akademie Rakovník

Do konkurzu na ředitele rakovnické akademie se přihlásilo 7 lidí. Vyhrál ho Emanuel Vambera, dlouholetý učitel a zástupce ředitele. „Myslím, že ta konkurzní komise postupovala přesně podle pravidel, která pro jednání konkurzní komise jsou stanovena a výsledkem bylo pořadí, kde se na prvním místě umístil pan Vambera,“ řekl člen konkurzní komise Miroslav Blecha. Jenže radu kraje, která má při výběru ředitele poslední slovo, nepřesvědčil.

Hejtmanství manipulaci s výsledky konkurzu odmítá. Podle mluvčí kraje Radka Soukupová vyhrála, protože měla nejlepší projekt na rozvoj školy. „Rada rozhodla pouze na základě jejích odborných znalostí a zkušeností, nikoliv na základě stranické příslušnosti,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová. Nespokojení učitelé už požádali o pomoc premiéra i ministerstvo školství. Nová ředitelka si ale se svými podřízenými chce ještě promluvit a situaci uklidnit.