Vysočina by konečně mohla mít lůžkový hospic. Pozemek už je vybraný

Vysočina by konečně mohla mít lůžkový hospic (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Kraje Vysočina schválili strategii péče o umírající. Na rozdíl od předchozích let obsahuje možnost vzniku lůžkového hospice, který v regionu chybí. Jeho stavbu se snaží prosadit spolek Mezi stromy už dva roky. Nyní se mu podařilo získat pozemek. Vybírá už také sestry a lékaře, kteří by se o nevyléčitelně nemocné starali.

Krajští radní zatím před kamenným hospicem dávali přednost paliativní péči doma a v nemocnicích. Ročně službu dotují částkou deset milionů korun. V jihlavské nemocnici mají vyhrazené speciální oddělení, v Havlíčkově Brodě jsou ale pouze dvě lůžka. Podle starosty Jana Tecla (ODS) by proto hospic určitě uplatnění našel.

Jihlavští zastupitelé čekali dva roky a potom stejně odmítli spolku vhodný pozemek prodat. V Havlíčkově Brodě ale měli jasno během čtrnácti dnů a záměr prodeje pozemku schválili. Zelená plocha je přesně uprostřed mezi nemocnicí a psychiatrickou léčebnou. V sousedství jsou pak rodinné domy.

Spolek chce postavit hospic s maximálně dvaceti lůžky. Náklady odhaduje na 100 milionů korun. Do srpna by měl být projekt, příští rok na podzim by spolek rád začal se stavbou. Nemocnice prozatím nabídla pomoc se stravováním a praním prádla.

„Je velká šance získat několik desítek milionů z dotačního programu ministerstva zdravotnictví. Zároveň jednáme o spoluúčasti kraje, která je podmínkou pro získání této státní dotace,“ řekla ČT Ludmila Novotná ze spolku Mezi stromy.

Na jihu Čech druhý hospic zatím nebude

V jihočeském kraji už kamenný hospic funguje. Jeho zastánci nyní usilují o druhý. Stejnou službu, jako je v Prachaticích, by rádi vybudovali také v krajském městě, které je i dopravně lépe dostupné. Na podporu projektu získali přes devět tisíc podpisů.

Podle vedení prachatického hospice je ale druhé zařízení v regionu zbytečné. Hospic nabízí 31 lůžek, která jsou zaplněna z 90 procent. V Prachaticích se proto obávají, že by si zařízení mohla vzájemně konkurovat a připravovat o klienty. Vedení naopak upozorňuje na potřebu rozšířit síť mobilních hospiců, které péči zajišťují u pacientů doma.