Severočeské obce chtějí zpět vodovody, odkoupí většinový podíl od Veolie

UDÁLOSTI: Druhá nejdůležitější vodárenská společnost v Česku přejde zpátky do rukou samospráv (zdroj: ČT24)

O odkoupení většinového podílu v Severočeských vodovodech a kanalizacích (SčVK) od společnosti Veolia budou usilovat města a obce z Ústeckého a Libereckého kraje reprezentovaná Severočeskou vodárenskou společností (SVS). Veolia vlastní 50,1 procenta akcií SčVK, zbytek patří SVS, jejímiž akcionáři jsou města a obce.

Podle ředitele SVS Bronislava Špičáka usilují obce a města z někdejšího Severočeského kraje o získání kontroly nad vodárenskou infrastrukturou již čtyři roky. Čtvrteční rozhodnutí odkoupit většinový podíl v Severočeských vodovodech a kanalizacích je proto zásadní.

Pro koupi akcií hlasovalo na valné hromadě SVS 54,7 procenta přítomných akcionářů. „Celkem bylo přítomno 224 akcionářů, pro hlasovalo 164 měst a obcí, deset bylo proti a 47 se zdrželo hlasování,“ upřesnil mluvčí SVS Jiří Hladík.

Jedná se o to, aby města a obce krajů, kde působí SVS, získaly plnou kontrolu nad provozováním vodárenství, plnou kontrolu nad výběrem vodného a stočného.
Tomáš Indra
předseda představenstva SVS

Podle informací ČT by měla Veolia za svůj podíl dostat asi 1,7 miliardy korun, tedy sedminásobek své roční dividendy. „Rozhodnutí akcionářů SVS vnímáme velmi pozitivně,“ reagoval na rozhodnutí obcí ředitel Veolie ČR Martin Bernard. Dodal, že společnost bude v regionu zajišťovat servisní služby i v budoucnu. „Přesnou podobu naší další spolupráce určí jednání, která by měla začít v nejbližší budoucnosti,“ uvedl Bernard.

Podle Bronislava Špičáka ale SVS ukončí s Veolií provozoní smlouvu, a to již příští rok. „Tedy o dva roky dříve, než bylo původně plánováno. A to bez jakýchkoli negativních dopadů na kvalitu poskytovaných služeb nebo ekonomiku firmy,“ ujistil ředitel SVS.

Cena litru se liší až o polovinu

V severních Čechách jsou v současnosti ceny vody velmi vysoké a nadále stoupají, ačkoli výroba pitné vody loni oproti předchozím rokům v Ústeckém kraji klesla. Podle Českého statistického úřadu je v Ústeckém kraji cena vody již devět let nejvyšší v republice. Vodné a stočné stojí v souhrnu 98,30 koruny za metr krychlový. To znamená, že jedno spláchnutí stojí zhruba korunu. Oproti tomu například v Klatovech stojí spláchnutí záchoda jen 60 haléřů, tedy více než o třetinu méně.

  • Klatovy: 0,63 Kč
  • Teplice: 0,98 Kč

Jak ale dala najevo děčínská primátorka Marie Blažková (ANO), nemusí odkoupení podílu Veolie nutně vést ke snížení cen. „Je na akcionářích, ať řeknou, co chtějí – levnou vodu pro obyvatele, nebo dobré trubky, dobré čistírny,“ nastínila. Podle předsedy představenstva SVS Tomáše Indry ale vodárenská společnost skutečně bude usilovat o „sociálně únosnou cenu vody“.

Akcionáři by přitom kromě obcí mohly být i oba kraje, na jejichž území SčVK působí. O jejich majetkovém vstupu by měl za regiony jednat ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).