Měl prý „včelky pro všechny“. Začal soud s vojákem, který postřelil kolegu v baru

Vyškovský soud dnes začal řešit případ vojáka, který loni v baru ve Vyškově postřelil svého kolegu. Podle poškozeného obžalovaný tvrdil, že má „včelky pro všechny“. Sedmadvacetiletý Lukáš Šoupal je obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. U soudu se dnes omluvil kvůli vojenskému cvičení.

Výstřel ze zbraně vyšel v jednom z vyškovských barů loni v noci na 8.října. Poškozený voják utrpěl těžké zranění, průstřel pravé strany hrudníku, zlomeninu lopatky a žebra. Dnes u soudu vypovídal. Podle jeho svědectví nejdříve seděli s obžalovaným u baru a popíjeli pivo a další alkohol. Obžalovaný Lukáš Šoupal mu prý potají ukazoval pistoli. „Různě s ní manipuloval, mířil s ní po lidech, říkal, že teď by to ty lidi mohli koupit,“ řekl postřelený voják. Později k nim přibyli další známí a Lukáš Šoupal z domu přinesl ještě další pistoli a pušku. Vše legálně držené. „Začal s tím manipulovat, říkal, že má včeličky pro všechny tady, že je skoro jako bůh,“ dodal postřelený muž. Řekl, že na něj Lukáš Šoupal vystřelil po placení. „Viděl jsem, jak má u sebe zbraň v úrovni hrudi a jak na mě vystřelil. Křičel jsem, že nechci umřít,“ vzpomínal postřelený voják.

Obžalovaný poslal omluvný dopis a zaplatí odškodné

Předsedkyně senátu Zdeňka Kalová dnes přečetla výpověď obžalovaného Lukáše Šoupala z přípravného řízení. Podle něj seděli u baru a bavili se i o zbraních, které jsou pro ně pro oba zajímavé. A on se mu rozhodl některé ukázat. Z domu přinesl dvě pistole a pušku i se zásobníky. „Potom jsme se od baru přemístili ke stolu, tam jsem mu zbraně ukazoval. Jen tak pod stolem, aby to nikdo neviděl,“ uvedl Lukáš Šoupal v přípravném řízení. Na výstřel si nevzpomínal. Řekl, že poškozenému dával první pomoc. Později mu poslal omluvný dopis. Ve výpovědi také uvedl, že se s postřeleným dohodl na odškodnění. Náhradě ve výši 140 tisíc korun za léčení.

Svědci mají zato, že šlo o nešťastnou událost

U soudu dnes vypovídala i trojice známých, kteří k oběma vojákům v osudný večer přibyli. Řekli, že byli opilí, včetně obžalovaného. Říkali mu, že ty zbraně by tam neměl mít, on na to podle nich nijak nereagoval. Se zbraněmi manipulovali i někteří z nich. Moment výstřelu nikdo z nich neviděl. Trojice vypovídajícíh svědků měla zato, že šlo o nešťastnou událost.

„V podstatě jde o to, že obžalovaný v důsledku ovlivnění alkoholem manipuloval neodborně se svou legálně drženou zbraní a došlo k výstřelu, který těžce zranil poškozeného,“ shrnul případ státní zástupce Radek Hůlka.  Lukáši Šoupalovi hrosí trest šest měsíců až čtyři roky vězení. Soud bude pokračovat dalším dokazováním 19. května.