Jiří Čunek končí jako starosta. Hejtmanem a senátorem zůstane

Jiří Čunek (KDU-ČSL) na úterním zastupitelstvu rezignoval na funkci starosty Vsetína. Odchází i ze zastupitelstva města. Senátorem a hejtmanem Zlínského kraje zůstává. Čunek chce za svého nástupce Jiřího Růžičku.

Odchod z funkce starosty avizoval Jiří Čunek už po úspěšných krajských volbách na podzim loňského roku. To, že v ní nakonec zůstal až do dubna, označil za přání lidí z radnice a Vsetína. Lidovecký politik tak zůstává hejtmanem a senátorem. Čunek navíc nevyloučil, že se na květnovém sjezdu lidovců bude ucházet o funkci předsedy KDU-ČSL.

Osmapadesátiletý Čunek byl starostou Vsetína už v letech 1998 až 2007. Opět byl zvolen v prosinci 2014. Čunka v zastupitelstvu nahradí ředitel obecně prospěšné společnosti Elim Vsetín Jiří Růžička. Ten se má podle Čunka stát také starostou. Zastupitelé se proto sejdou znovu ve středu, aby Růžičku do funkce zvolili.

Kromě Jiřího Čunka v úterý rezignovala překvapivě i celá rada města. Vzápětí ji ale zastupitelé ve stejném složení zvolili znovu. Kromě koalice i s podporou ČSSD, ODS a KSČM. Podle Čunka se tak utvořila koalice těch, kteří chtějí pro město něco udělat, proti těm, kteří jim to kazí. Důvodem je projekt opravy nádraží a spory s Koalicí pro otevřený Vsetín. Ta původně zvolení Jiřího Čunka umožnila.

Nejlépe placený politik

Jiří Čunek byl do nynějška nejlépe placeným politikem Česka. Jako starosta, hejtman a senátor si měsíčně přišel na téměř tři sta tisíc korun, tedy více než premiér nebo prezident republiky, zjistil deník MF Dnes. 

V prosinci 2016 poté, co se stal hejtmanem Zlínského kraje, Čunek avizoval,  že z vedení města odstoupí během několika týdnů. To ale nesplnil. „Kdyby to bylo na mně, odstoupil jsem už v listopadu. Je na mě ale nátlak, abych zůstal. V lednu se nepodařilo dokončit ty projekty, na které jsou navázané velké investiční akce v dalších letech,“ řekl Čunek s tím, že až poté bude moci post starosty předat svému následovníkovi.

Jiří Čunek přitom nekončí jako starosta ve funkci před koncem volebního období poprvé. Už v roce 2007, tedy v době, kdy byl místopředsedou vlády a čelil obvinění z převzetí úplatku, ho ve funkci nahradila Květoslava Othová. 

  • Vsetín má dva místostarosty - Simonu Hlaváčovou z KDU-ČSL a Tomáše Pifku (zvolen za STAN). V radě jsou ještě dva zástupci ANO a dva lidovci. V komunálních volbách v roce 2014 získali vítězní lidovci ve Vsetíně šest zastupitelů, ČSSD, ANO a Koalice pro otevřený Vsetín mají po třech mandátech, komunisté a ODS obsadili po dvou křeslech, STAN a TOP 09 po jednom.