Nová nebo stará funkce? Jedni politici si vyberou, druzí si nechají víc platů

Zatímco někteří politici po získání nových funkcí staré opouštějí, jiní se nebojí jejich kumulování a mají jich více. Někteří dokonce pobírají i dva platy. Problém s výběrem nového postavení řešilo na východní a jižní Moravě několik politiků. Například dosavadní starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS) se pozice ve vedení obce už vzdal a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) se na takový krok chystá.  Naopak náměstek jihomoravského hejtmana Jan Vitula (TOP 09) se rozhodl pro dvě funkce i platy.

Dosavadní starosta Vlčnova na Zlínsku Jan Pijáček skončil ve funkci po 26 letech. Odstoupení avizoval po loňských krajských volbách, kdy se stal radním Zlínského kraje. „Slíbil jsem, že nebudu nikdy zastávat dvě funkce, a proto dneska odcházím z postu starosty,“ uvedl Pijáček. Ve funkci starosty ho nahradil radní Jiří Matušík (nestraník zvolen za ODS).

Za vrchol své práce ve Vlčnově bere zápis Jízdy králů seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, na němž je od listopadu roku 2011. Pijáček patřil k nejdéle sloužícím starostům v regionu, po opuštění postu starosty zůstává členem zastupitelstva a členem rady.

Své odstoupení Pijáček avizoval už po volbách
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Pijáček není jejím jediným členem, který měl po zvolení více funkcí. Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je nyní i senátorem a starostou Vsetína, už avizoval, že z postu starosty odejde. Přesný termín svého odchodu ale ještě neuvedl.

Na rozdíl od nich náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL) je zároveň starostou Ostrožské Nové Vsi na Slovácku a obě pozice si nechává. I když post starosty má pouze jako neuvolněnou funkci a v obci nyní úřaduje po večerech a o víkendu. Aby poznal, jestli souběh prací zvládne, na to si dal tři měsíce. „Úkolů v tomto volebním období je dost a rád bych je, když to půjde, dotáhnul do konce,“ okomentoval rozhodnutí Botek. 

Vitula: Obě funkce lze zvládat současně

Také v sousedním Jihomoravském kraji se některým politikům hromadí funkce. Příkladem je starosta Židlochovic na Brněnsku a náměstek jihomoravského hejtmana Jan Vitula (TOP 09), který se rozhodl si ponechat obě funkce a za obě pobírat plat. „Předtím jsem byl vedle starosty i členem managementu v Mezinárodním centru klinického výzkumu, kde jsem skončil. Proto budu mít zase o trochu víc času,“ uvedl Vitula.

Po zvolení do jihomoravského zastupitelstva loni na podzim přitom zvažoval, že by jedna z nich byla neuvolněná, což znamená, že by s jejím výkonem byl spojen jen menší příjem, nikoli plný plat. Na začátku letošního roku ale uvedl, že podle něj lze obě funkce současně zvládat.

Vitula si nakonec ponechá obě placené funkce
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vitula dodal, že si dvě pozice rozhodně neponechává kvůli penězům, ale že nechce ztratit vliv na chod Židlochovic, v jejichž vedení je už bezmála 19 let. To by mu podle jeho názoru hrozilo, kdyby si funkci nenechal na plný úvazek, ale pouze jako neuvolněnou.

Naopak další z hejtmanových náměstků Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu) se rozhodl být neuvolněným náměstkem a současně si ponechává uvolněnou, neboli placenou funkci starosty obvodu Brno-sever. „Nechci kumulovat placené funkce. Neznamená to ovšem to, že nebude odvedena potřebná práce,“ uvedl Maleček.

Bývalý hejtman zastával až 29 funkcí

Zatímco například v Polsku na kumulace funkcí pamatuje zákon, v Česku můžou mít politici několik zaměstnání najednou naprosto legálně. „Jsme kumulováním funkcí poměrně vyhlášení. Podle některých zjištění se zdá, že až ³/4 mandátů na těch komunálních úrovních je takzvaně kumulovaných,“ okomentoval situaci vedoucí katedry politologie na Masarykově univerzitě Stanislav Balík. Rekordmanem ve sbírání funkcí je zřejmě bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jeden čas jich zastával dokonce 29.