Exstrážník chce zrušit trest za vraždu u diskotéky ve Vysokém Mýtě. Podal dovolání

Bývalý strážník Pavel Koblížek podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Nesouhlasí s 15letým trestem, jejž mu soud vyměřil za vraždu a pokus o vraždu. Koblížek před třemi lety při potyčce před diskotékou ve Vysokém Mýtě střílel na dva bratry, kteří byli pracovníky klubu. Jednoho z nich zabil a druhého těžce poranil. České televizi informaci potvrdil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Koblížek podal dovolání proti rozsudku odvolacího Vrchního soudu v Praze. „Odsouzený navrhuje zrušení rozsudku z důvodu, že rozhodnutí spočívá v nesprávném právním posouzení skutku,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

O 15letém trestu rozhodnul v listopadu minulého roku odvolací Vrchní soud v Praze. Zrušil tak rozsudek hradeckého krajského soudu, který v létě 2016 Koblížkovi za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví uložil podmínku. Podle tehdejšího verdiktu se mylně domníval, že jedná v nutné obraně a zbraň používá oprávněně. Podmíněný trest tehdy soud odůvodnil tím, že šlo „o jednodenní exces v životě obžalovaného“. S rozsudkem nesouhlasil ani Koblížek, ani žalobci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Koblížek stál před soudem kvůli incidentu, který se odehrál v prosinci 2014. Opilý bývalý strážník se spolu se dvěma muži domáhal vstupu na diskotéku. Koblížek obsluze ukazoval odznak strážníka a všichni požadovali vstup zdarma. Ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich do chodby nastříkal pepřový sprej. Majitel klubu pak začal se svými dvěma bratry muže pronásledovat.

Bratři Koblížka podle verdiktu vyzývali, aby vyčkal na příjezd policie. Bývalý strážník byl ale podle nich agresivní a křičel, že je všechny zastřelí. Při následné potyčce Koblížek mladšího z bratrů trefil do podbřišku, staršího střelil do hrudníku. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Koblížek naopak tvrdí, že žádné výzvy, aby počkal na příjezd policie, nezazněly. Bratři byli podle něj agresivní, proto vytáhl svou legálně drženou zbraň a varovně vystřelil do vzduchu. Vypověděl, že jej napadli, a střílet začal proto, že se bál o svůj život. Hájí se tím, že oba výstřely byly vedeny do spodní části těl obou mužů.