Policie navrhla obžalovat strážníka z Vysokého Mýta kvůli vraždě

Policie v minulém týdnu po osmi měsících vyšetřování podala návrh na obžalobu třiačtyřicetiletého strážníka městské policie Pavla Koblížka, který podle spisu loni v prosinci ve Vysokém Mýtě zastřelil jednoho muže a dalšího, jeho bratra, těžce zranil.

„Je podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy na dvou osobách ukončeného ve stadiu pokusu a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla mluvčí policie Jitka Vavřinová. Muži hrozí 15 až 20 let odnětí svobody nebo trest výjimečný. Rodina obětí střelby by ale navrhovala, aby se žaloba rozšířila, protože měl strážník podle nich ohrožovat i třetího bratra.

„V mém případě jsem se strašně bál o život. Stalo se to, co se stalo. Nemohl jsem jednat jinak,“ vysvětloval Pavel Koblížek v dubnu po propuštění z vazby.

Vyšetřovatelé navrhli obžalovat strážníka z Vysokého Mýta (zdroj: ČT24)

Strážník byl v době incidentu mimo službu. Legálně drženou zbraní podle spisu zastřelil jednoho pracovníka klubu Stodola a dalšího vážně zranil. Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu na diskotéku bez placení. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto muži nastříkali do místnosti pepřový sprej. Zaměstnanci diskotéky je začali pronásledovat. Strážník na to reagoval střelbou.

„Právní posouzení jednání obviněného, a to zda spáchal trestný čin, či jednal v nutné obraně, bude nyní, na základě provedeného rozsáhlého policejního vyšetřování, posuzovat Krajský soud v Hradci Králové,“ dodala Vavřinová.