Památkový ústav chce rozšířit seznam UNESCO o třebíčský zámek

Kromě baziliky svatého Prokopa, židovské čtvrti a hřbitova usiluje o prestižní zařazení na seznam světových památek UNESCO i zámek v Třebíči. Zástupci kraje i památkového ústavu věří, že případné rozšíření přivede do města více turistů.

Česká republika zpracovává rozšíření územních hranic třebíčských památek chráněných světovým dědictvím UNESCO, do kterého se Národní památkový ústav snaží zařadit i tamní zámek. Doplnil by baziliku svatého Prokopa, židovskou čtvrť a hřbitov, které na seznamu Spojených národů figurují už od roku 2003.

S rozšířením souhlasí i kraj Vysočina, jenž zámek vlastní. „My jsme se k plánu na rozšíření vyjádřili pozitivně a zároveň doufáme, že k tomu bude nakloněno i UNESCO,“ řekla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Kraj příznivě kvituje, že by prestižní značka pomohla turistickému ruchu v Třebíči. „Případné schválení napomůže k jednotnému nakládání s touto pamětihodností a jejímu turistickému využití,“ doplnila krajská radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Do Třebíče přijede sto třicet tisíc turistů ročně

Počet turistů v Třebíči každoročně stoupá. Jen loni jich bylo 125 tisíc, nejvíc v historii města. Letošní odhad je ještě o pět tisíc vyšší. „Podle toho, jak se vyvíjí letošní návštěvnost, očekáváme okolo sto třiceti tisíc návštěvníků,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska v Třebíči Jaroslava Hanáčková. Do města se sjíždějí lidé z celého světa. „Je to velice pěkné, komorní město. Přijely jsme s kamarádkou, protože je to součást UNESCO,“ řekla Stephanie ze Švýcarska.

Rozšíření by uvítali i zástupci Muzea Vysočiny, které v prostorách zámku sídlí. „Právě pamětihodnosti s logem světové organizace patří k největším lákadlům druhého největšího města Vysočiny. Většina turistů sem jezdí právě kvůli nim,“ řekl ředitel muzea Jaroslav Martínek.

Rozhodnutí padne v příštím roce

Rozšíření musí posvětit UNESCO a výsledek by měl být znám v průběhu příštího roku. Podle památkového ústavu půjde o složitý a dlouhý proces. „V současné době probíhá zpracování podkladů pro ministerstvo kultury, výsledek by mohl být známý někdy v polovině příštího roku,“ řekl Deníku mluvčí Národního památkového ústavu Jan Cieslar.

  • Třebíčský zámek založila moravská knížata Oldřich a Litold v roce 1101. Původně benediktýnský klášter zanikl v době husitských válek a poté fungoval jako šlechtické sídlo. Posledními majiteli byli Valdštejnové, kteří zámek vlastnili do roku 1945. Mezi léty 2010 až 2013 nechal kraj zámek zmodernizovat za peníze získané z Evropské unie.

Mikulčice a Luhačovice jsou zatím neúspěšné

Na seznam památek UNESCO se zatím neúspěšně snaží dostat i Mikulčice či Luhačovice. Přitom ještě na konci minulého roku to vypadalo, že Luhačovické lázně prestižní značku získají. Nesplnily však přísná kritéria, které Spojené národy na chráněná místa kladou. Prozatím neúspěšné jsou i snahy Mikulčic, jež se snaží zapsat Slovanské hradiště.