Karlovy Vary a Mariánské Lázně mají šanci na UNESCO. Luhačovice už ne

Karlovy Vary a Mariánské Lázně mají šanci na zápis do prestižního seznamu památek UNESCO. Po dvoudenním jednání v Praze o tom rozhodla pracovní skupina v Praze, která lázně nominovala do skupiny těch, jež se budou prosazovat s dalšími pěti evropskými lázněmi. Šanci dostat se mezi nominované mají ještě Františkovy Lázně. Naopak lázně Luhačovice, o nichž se v této souvislosti také jednalo, nominovány nebudou. Během jednání o tom informovala mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

V hlavních sedmi nominacích figurují také anglické lázně Bath, německé lázně Baden-Baden, Spa v Belgii, francouzské Vichy a italské Montecatini Terme.

Vedle této hlavní skupiny existuje skupina dalších lokalit, která ještě na posouzení čeká. "Do této skupiny odborníci z ministerstva kultury prosadili ještě Františkovy Lázně, které tedy mají na nominaci šanci," uvedla mluvčí Cigánková.

Luhačovice nevyhovují

Luhačovice však nominovány nebudou. Na nejvyšší příčky seznamu se nedostaly, protože podle mluvčí dostatečně nevyhovují kritériím, která nominace velkých lázní Evropy stanovuje. Mají to být významná evropská lázeňská města a musí to být takové lázně, které byly zdrojem šíření kulturních vlivů, souvisejících s lázeňstvím.

  • Současných aspirantů na seznam památek UNESCO má Česká republika devatenáct.
  • Nejčastěji se kromě lázní mluví o dalších společných nominacích více států – krajiny Krušnohoří s Německem nebo památek Velké Moravy se Slovenskem.
  • Se zveřejněním na seznamu UNESCO je spojen především větší turismus, na památky s nejvyšší ochranou lze ale v Česku také získat státní dotace.
  • Nominační dokumentaci mají rozpracovanou i třeboňské rybníky, vysílač a hotel na Ještědu, pevnost Terezín.
  • Dále pak rozšířené historické jádro Prahy, zejména Plečnikův kostel na Vinohradech, Müllerova vila, klášter Břevnov a letohrádek Hvězda.

Nominace je společnou aktivitou sedmi zemí, Česko ji koordinuje. Původně se včetně Luhačovic jednalo o celkem šestnácti lázních ze sedmi zemí. Zda z návrhu po aktuálním jednání pracovní skupiny vypadly i některé zahraniční lázně, není zřejmé.

Česko chce zvrátit stagnaci

Kdy bude nominace lázní předložena výboru UNESCO k posouzení, zatím není zřejmé. Předkladatelé návrhu jsou opatrní a snaží se nominaci vypracovat co nejdůkladněji, protože pokud je návrh jednou zamítnut, podruhé již památku nominovat nelze.

Česká republika by ráda zvrátila stagnaci, která už přes deset let provází počet památek zapsaných na seznam UNESCO. Česko má na seznamu dvanáct památek, ale od roku 2003 žádná další nepřibyla. Přestože je počet českých památek dvojnásobný, než kolik činí průměr zemí, jež zápisy mají, chtěli by je Češi získávat i nadále.