Báňský úřad dal souhlas. Janečkova společnost smí v Krušnohoří těžit lithium

Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, dostala od báňského úřadu poslední povolení k těžbě lithia z odkaliště v krušnohorském Cínovci. Informovaly o tom servery iDNES.cz a iHNED.cz. Separace lithných slíd by mohla začít za dva až tři roky.

Díky souhlasu báňského úřadu se Janečkova firma může stát vůbec prvním těžařem, která na českém území zaměří důlní činnost právě na lithium; v minulosti se sice ze země získávalo, ale jen jako druhotná surovina například při těžbě cínu. Atraktivnějším se tento alkalický kov stává až v posledních letech díky využití v bateriích pro telefony, notebooky nebo elektromobily.

Na odkališti v Cínovci na česko-saském pomezí smí deponie zužitkovat 680 000 tun suroviny. V ní by se podle průzkumů mělo nacházet množství slídy, ze kterého lze následně získat přibližně 11 130 tun uhličitanu lithného, tedy po finální úpravě 2100 tun elementárního kovového lithia pro elektrotechniku.

Vedle Cínovce hledí RSJ i k Hornímu Slavkovu

Ředitel Janečkovy skupiny RSJ Libor Winkler pro iDNES uvedl, že celá těžba by trvala zhruba pět let, postavení linky a následná logistika představuje náklady ve stovkách milionů korun a zaměstnat by projekt mohl asi 80 lidí. Winkler se podle webu netají tím, že RSJ je v prvé řadě finanční investor a pokud přijde odpovídající nabídka, Cínoveckou deponii i s právy na těžbu prodá. Vlastními silami je podle něj nyní firma připravena separovat slídu a tu prodávat dál na zpracování.

Firma Sanaka Industry, sesterská společnost Cínovecké deponie, podle Winklera právě podstupuje proces vyhodnocení vlivu těžby na životní prostředí. V Horním Slavkově na Karlovarsku by chtěla těžit i z odkaliště, kde se má nacházet přibližně dvaapůlnásobně více lithia než v Cínovci. iHNED.cz upozornil, že radnice v Horním Slavkově má výhrady k dopravě rudy kamiony přes obec.

Oba servery připomínají, že v Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Naposledy se v Cínovci těžilo v roce 1991, kdy skončilo dobývání cínu.