Ve Středočeském kraji se chystá koalice nováčků s hejtmanem ze STAN

Události ČT: Jak vznikají koalice ve Středočeském a Jihomoravském kraji (zdroj: ČT24)

Koalice, jež odstaví od moci všechny strany, které regionu dosud vládly, ale i lídryni vítězného ANO, by mohla vzniknout ve Středočeském kraji. ANO, jež vyhrálo s mírným náskokem na Starosty a nezávislé, chce do koalice s nimi a s TOP 09. Starostové ovšem žádají pro sebe hejtmanské křeslo. Jednání by mělo skončit po 17:00.

V koalicích ve Středočeském kraji v dosavadních radách zasedali zástupci ODS, KDU-ČSL, US-DEU, SNK ED, ČSSD a KSČM. Nyní by mohly všechny tři strany skončit v opozici. Koalici se snaží dojednat dvě hnutí, která v regionu získala nejvíce hlasů, tedy ANO a STAN. K získání většiny sice nemají dostatek hlasů, to by však mělo zajistit zapojení nejslabší ze stran v zastupitelstvu, jíž je po volbách TOP 09.

Podle redaktorky ČT Petry Tuháčkové ale na schůzku přijde i krajský lídr ODS Martin Kupka, jehož strana by se tedy do vedení kraje mohla po osmi letech vrátit. 

Gazdík: S extremisty jako KSČM spolupracovat nebudeme. Nelze je ignorovat, říká Faltýnek (zdroj: ČT24)

Je velmi pravděpodobné, že koalice ve Středočeském kraji bude hotová ještě během pondělí, mohlo by být i jasno o obsazení funkcí. Zástupci ANO se na vyjednávání začali připravovat v poledne, ke krajskému týmu se připojil i šéf hnutí Andrej Babiš.

ANO do koalice se STAN zřejmě půjde i přesto, že Starostové požadují hejtmanské křeslo. Krajská lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová již v neděli zdůraznila, že na nejvyšší funkci v regionu nelpí. „Nepotřebujeme mít za každou cenu hejtmana, ale chceme mít rozhodovací většinovou schopnost,“ řekla.

Střední Čechy mají 65členné zastupitelstvo. Ve volbách se do něj dostalo šest stran a hnutí, dosud nejsilnější ČSSD ale ztratila devět z původních dvaceti mandátů a je až třetí nejsilnější. Žádného jednoznačného vítěze ale krajské volby ve Středočeském kraji neměly. Nejvíce hlasů dostalo ANO, má však pouze o jednoho zastupitele více než STAN.