Radnice v Troji nechce stavbu gorilího pavilonu, proti plánům zoo podala odvolání

Městská část v Praze-Troji podala odvolání proti stavbě nového pavilonu goril v pražské zoo. Stavba se tak odsouvá zatím na neurčito. Nové zázemí pro gorily má vzniknout v horní části zoo a nahradit tak současný pavilon, který je v oblasti ohrožené povodněmi. Podle starosty Tomáše Bryknera (Trojský kůň 2014) ale taková stavba na místo nepatří.

Prostory v plánovaném pavilonu jsou dvou až třínásobné ve srovnání se současným pavilonem. Vedle chovné skupiny se tak počítá s tím, že by zde byla umístěna také skupina samců nevhodných pro chov.

Pavilon by měl mít rozlohu 2500 metrů čtverečních a navzdory částečnému zapuštění by měl být deset metrů nad terénem, řekl starosta Brykner. „Pozemky pod usedlostmi Hrachovka a Sklenářka jsou jedno z posledních údolí kolem Vltavy. Domníváme se, že stavba takového objemu tam nepatří,“ doplnil. Odvolání vedle městské části podaly podle zoo také dva blíže nespecifikované spolky.

Zoologická zahrada však s odvoláními zásadně nesouhlasí. „Záměr stavby nového pavilonu je zpracován kvalitně s veškerou odbornou erudicí, což ostatně dokládají vyjádření relevantních orgánů. Nový pavilon je velmi citlivě navržen i s ohledem na krajinný ráz, který nijak nenarušuje,“ uvedla zoo na svém facebookovém profilu.

Starosta Troji však kritizuje, že se výstavba pavilonů řeší bez projednání s veřejností. „Nejdřív by město mělo jasně říct, jak velkou zoo vlastně chce, jak ji dopravně obslouží a jak vyřeší parkování. Jakýsi generel rozvoje zoo na příštích třeba 15 let,“ řekl.

Letos v srpnu ale schválili pražští radní plán rozvoje trojské zoo na dalších pět let. Pavilon goril, který by měl se souvisejícími stavbami stát celkem 121 milionů korun, je v tomto dokumentu zařazen mezi stavby klíčového významu.