Přerovské „ghetto“ se má vrátit do majetku města. Za 3,3 milionů Kč

Přerovské "ghetto"

Zdevastovaná Škodova ulice v Přerově se zřejmě vrátí do majetku města. A to po devíti letech dohadů, pří a soudních sporů. Pokud zastupitelé podpoří návrh radních, zaplatí město za čtvrť s polorozbořenými domy téměř 3 miliony a 300 tisíc korun. Přerov přitom před lety prodal ulici investorovi za necelou polovinu.

„Před devíti lety byly plány velké. Kolem nás byly obyvatelné, obydlené domy. Dnes jsou to ruiny,“ sdělil náměstek primátora Přerova Pavel Košutek (ANO).

Právě s takovým cílem, tedy mít v Přerově výstavní čtvrť, prodala radnice Škodovu ulici společnosti Immofin. „Ta vystupovala jako Opera Bohemia. Slíbila, že najde nové bydlení vesměs romským rodinám, které tady žily. To z části splnila. Pak stihla zbourat jeden dům, a dostala se do insolvence,“ zjistil redaktor České televize Martin Laštůvka.

Společnost Opera Bohemia ve Škodově ulici obývané romskými rodinami původně chtěla postavit nové obytné domy. Její plány však ztroskotaly, na místě zůstaly polorozbořené domy a hromady stavební suti.

„Zatímco probíhaly soudy a jednání, Škodova ulice, která stojí v těsné blízkosti nádraží, se dostávala do stále více neutěšené situace,“ řekl vedoucí odboru správy majetku přerovského magistrátu Miloslav Dohnal. Magistrát nechal lokalitu oplotit, domy ale chátraly dál a ruiny byly vidět z ulice.

  • Radnice komplex prodala v roce 2007 za 1,5 milionu korun firmě Immofin, která se přejmenovala na Opera Bohemia. Firma se ale dostala do konkurzu a za sebou zanechala řadu věřitelů. Soud nakonec uznal nároky věřitelů v hodnotě 2,9 milionu korun.
  • Město se od roku 2012 snažilo získat lokalitu zpět bezplatně s tím, že firma nedodržela smlouvu. Domy měla začít budovat do pěti let od prodeje. Investor kvůli tomu od města dostal půlmilionovou sankci, lokalitu zpět se však radnici získat nepodařilo. S insolvenčním správcem radnice jednala od února roku 2016. 

„Až bude lokalita v našem majetku, začneme jako první s odklízením sutě. V druhé fázi pravděpodobně nabídneme prostor investorovi,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Město se podle Puchalského rozhodlo lokalitu koupit, aby mohlo ovlivnit její podobu. „Pokud se podaří realizovat průtah města do roku 2018, celý prostor se odkryje a vytvoří se tak území, se kterým se dá architektonicky a urbanisticky pracovat. Budeme-li ho vlastnit, může město diktovat podmínky, regulační plán, kupní cenu území, může na tom vydělat,“ uvedl. Plán radních budou zastupitelé města schvalovat v polovině září. 

V části Škodovy ulice, kterou město firmě Opera Bohemia prodalo, bylo původně v domech 81 bytů, z toho 55 obsazených. Poslední rodiny se z nich vystěhovaly v roce 2013.