Do nových zón se zatím přihlásil jen zlomek řidičů: čekají se fronty

Už tuto středu spouští další dvě městské části parkovací zóny, připravit se na ně musí řidiči na Praze 5 a 6. Systém placeného parkování ale bude trochu jiný: už se nebudou vydávat parkovací karty, ale řidiči se musí zaregistrovat na úřadě. A velká většina z nich to nechala na poslední chvíli. Obě městské části už sice auta registrují několik měsíců, nové parkování si ale zatím vyřídila jen malá část řidičů. Ti zbývající se tak podle starosty Prahy 6 zřejmě nevyhnou frontám.

Na Praze 6 vyjde roční parkování pro rezidenty na 1200 korun za první auto, za druhé už ale zaplatí 12 tisíc. Senioři nad 65 let pak zaplatí 360 korun.  

Oprávnění si však zatím přišlo vyřídit jen devět tisíc lidí, nárok má přitom asi desetkrát víc: „Vzhledem k tomu, že se doposud zaregistrovalo tak málo lidí, tak se obávám toho, že už se těm frontám v tuto chvíli nevyhneme,“ konstatuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Řidiče bude po zaregistrování město kontrolovat pomocí aut s připevněnými kamerami, které budou snímat registrační značky zaparkovaných aut. Následné pokuty pak bude vyřizovat, stejně jako dosud, magistrát jakožto správní orgán.

Zóny nebudou platit plošně: třeba sídliště Barrandov se netýkají

Praha 6 bude fungovat jako jedna parkovací oblast a zaregistrovat se mohou všichni, kdo splní podmínky města – mezi nimi je například trvalý pobyt v šesté městské části nebo tam musejí mít podnikatelé sídlo provozovny. Parkovací oblast ale bude zavedena jen v Bubenči, na Hradčanech, v Dejvicích, Vokovicích, na Veleslavíně a Břevnově a ve Střešovicích.

Za první auto zaplatí rezidenti výrazně méně (zdroj: ČT24)

Celé území městské části nebude do zón placeného stání zahrnuto ani v Praze 5. Zřízeny mají být zejména v centrální části Prahy 5, hlavně na Smíchově. Například Barrandovského sídliště se týkat nebudou. Praha 5 v souvislosti se zavedením zón snížila na části svého území nejvyšší povolenou rychlost na 30 kilometrů za hodinu, to se týká například Smíchova.

Naopak ani v jedné ze zmíněných městských částí už nezaparkují řidiči ze Středočeského kraje. Budou muset buď využít veřejnou dopravu, nebo hledat místa v jiných částech, než byli zvyklí, popřípadě zaplatit krátkodobé parkování.  

Modrá zóna už není jen pro rezidenty

Novinkou oproti dosavadnímu systému bude totiž možnost zaparkovat v modré zóně na tři hodiny i bez registrace. Řidiči si parkovné budou moci zaplatit přes mobil prostřednictvím takzvaných virtuálních parkovacích hodin na webu Parkujvklidu. Automaty v bílé zóně zase budou umět přijímat i platební karty. 

Přehledně: Modré zóny startují. Jak zaplatit, když nejsem rezident? (zdroj: ČT24)

Kromě Prahy 5 a 6 začnou zóny platit také na Praze 3 na Jarově – ve zbytku Prahy 3 už fungují. Letos se pak ještě spustí zóny v Praze 8, a to počátkem října. Původně měly být letos rozšířeny ještě na Prahu 4 a 9, avšak radnice od jejich spuštění zatím ustoupily. Kdy a zda tam budou zavedeny, není zatím jasné.