Luhačovický pramen Ottovka neteče. V léčivé vodě jsou bakterie

Třetí nejoblíbenější pramen v Luhačovicích je mimo provoz. Jak informovala první Mladá fronta Dnes, nechalo vedení lázní pramen zastavit. Hygienici zjistili, že jsou ve vodě fekální bakterie, které mohou způsobit střevní problémy nebo i žloutenku. Vedení lázní podezírá ze znečištění majitele psů, kteří  je v okolí prameniště venčí. Pomoci by mohlo oplocení pozemku nebo hlubší vrt.

S hrnečky k prameni chodí lázeňští hosté marně. Zastaví je cedule s nápisem „Z technických důvodů je Ottovka mimo provoz“. Ochutnat vodu z jednoho z oblíbených pramenů nemohou už od konce května. „Zjistili jsme tam fekální znečištění s výskyty bakterií,“ vysvětluje balneotechnik Vladimír Horálek. Místo léčivých účinků by voda z pramene mohla mít účinky naprosto opačné. Způsobit může infekční onemocnění, jako je průjem, úplavice nebo žloutenka typu A. 

Za znečištění pramenu zřejmě mohou pejskaři

Vedení Lázní Luhačovice přesnou příčinu znečištění pramene nezná. „Neumíme říci, co je reálně zdrojem. Jestli to venčení pejsků nebo tady vykonávají návštěvníci lázní někde v lesíku svoji potřebu,“ říká generální ředitel lázní Eduard Bláha. Ostatní  prameny  jsou v pořádku. Vyvěrají totiž z hloubky třicet až padesát metrů, Ottovka jen ze šesti. I proto je její kontaminace jednodušší.

Většinu pramenů nechaly lázně převrtat v osmdesátých letech. Uvažovaly i o novém vrtu u Ottovky, ale raději by se takovému řešení vyhnuly. Mohla by se změnit její chuť i složení. Lázně nechají pramen v laboratoři testovat každý týden. Zatím jsou výsledky stále špatné. Chemické čištění přírodního pramene nepřipadá v úvahu. Mohla by pomoci sama příroda, vydatným deštěm. 

Lázně uvažují i o oplocení prameniště. Pramen je sice v majetku lázní, vyvěrá ale na veřejném prostranství města. Pomoci tedy bude muset město. „Žijeme z cestovního ruchu, je i v našem zájmu se na tom podílet, takže určitě lázním vyjdeme vstříc a dohodneme se na řešení,“ říká místostarosta Luhačovic Radomil Kop (ANO).