Návštěvníkům Pražského hradu prohlíží policisté batohy. U vchodů se tvoří fronty

Lidé mířící na Pražský hrad se musí připravit na přísnější bezpečnostní opatření, kvůli kterým se u vstupů mohou tvořit fronty. Policie kontroluje návštěvníky i jejich zavazadla. Důvodem jsou teroristické útoky z poslední doby. V budoucnu by se měl režim ještě zpřísnit.

Pražský hrad v minulých dnech zpřísnil bezpečnostní opatření. Policie u vstupů kontroluje všechny návštěvníky a jejich zavazadla. Lidé, kteří se na místo odpočinku českých panovníků vypraví, musí proto počítat se zdržením.

Po pařížských teroristických útocích jsme avizovali, že budeme postupně zpřísňovat bezpečnostní opatření na Pražském hradě. Toto je první fáze a následovat budou další. Říkám to otevřeně, fronty prostě budou.
Jiří Ovčáček
hradní mluvčí

Další zpřísnění budou následovat. Vedle avizovaných bezpečnostních rámů před vstupem do katedrály svatého Víta, které by měly být instalovány během několika měsíců, jednají zástupci Hradu s policejním prezidiem o personálním posílení hradní policie.

Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová sdělila, že se policie v souvislosti s teroristickými útoky v Evropě více zaměřuje na místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna nebo jsou snadno dostupná. „Mezi tato místa tedy patří i Pražský hrad,“ vysvětlila.

Prezident Miloš Zeman už dříve oznámil, že Pražský hrad jako možný cíl teroristického útoku dostane od ministerstva obrany i 100 milionů na bezpečnostní opatření. Na co přesně budou určeny, neuvedl.