Nabídka brigád je široká. Pracovníci ale nejsou

Léto je v plném proudu. Koupalištím, pohostinským zařízením a zemědělcům ale často chybí pracovní síly, i když je nabídka letních brigád čím dál širší. Najít vhodného pracovníka firmy nemohou celou sezonu.

Některé podniky se proto o zkušenější dočasné zaměstnance přetahují a řada pozic je podle pracovních agentur přeplacená, jak potvrdil Ivan Burkovič, jednatel agentury JOB-centrum Ostrava. Ceny za hodinu práce brigádníka podle něj nejdou pod 80 korun, zaznamenal i mzdu ve výši 110 Kč hrubého za hodinu. „Lidé si zvykli říct si o více peněz,“ poznamenal Burkovič. 

Vůbec nejpopulárnější jsou brigády v obchodech. Naopak nejméně mladých chce pracovat podle agentur v zemědělství. Proč je brigádníků málo? Podle Burkoviče za to aktuálně mohou dva trendy. „Jde o vzrůst průmyslu, daří se ekonomice a jde také o pokles porodnosti, který nastal koncem minulého století,“ doplnil.

Letní brigády

Alexandra je spíš výjimkou

V plumlovském letním areálu našla letní brigádu Alexandra Ejemová. Za vydělané peníze chce jet s kamarádkou na výlet. „Nabízím lístky, prodávám, uklízím, vytíráme sprchy, záchody,“ uvádí. Podle redaktorky České televize Zuzany Kozákové-Glacové je ale spíš výjimkou. Na podobně jednoduché práce se totiž v létě brigádníci shánějí stále hůře. V tomto areálu začali podávat první inzeráty s nabídkou brigád už v květnu. Ještě teď ale lidé chybějí.

„Dáte inzerát opakovaně do rádia, novin, na Facebook, a za 5 týdnů se vám ozvou dva nebo tři lidi, kteří mají zájem,“ sdělil majitel areálu Miloš Láznička.

Pracovní agentury nabízejí nejvíce brigád v obchodech. Ve skladech i u pokladen. Velká poptávka je po servírkách nebo pomocných silách do kuchyní.

Problémy mají i velké firmy. „Každým rokem je těžší potřebný počet brigádníků sehnat. My potřebujeme hlavně studenty, kterým už bylo osmnáct let,“ dodala mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Barbora Dvořáková-Černá.

Zemedělci by zase rádi využili kvalifikovaných pracovníků. „Teď doděláváme senáž, do týdne půjdeme do žní, a potřebujeme tak dva až tři brigádníky,“ uvedl agronom Viktor Plachý s tím, že musí jít o zkušené zemědělce.

Současná situace hodně nahrává brigádníkům. Je spousta pracovních míst, ale brigádníků je málo. Brigádníkům se ani nechce pracovat například na noční směny, což je posun, protože dříve se obsazovaly veškeré volné směny, které byly.
Miroslav Ceral
Manažer HR projektu, Index Nosluš

Firmy hlásily počátkem léta velkou poptávku po sezonních pracovnících napříč obory. Studenti podle nich často nemají o takovou práci zájem, roste tak nabídka práce pro brigádníky z řad seniorů a lidí v produktivním věku, kteří si chtějí přivydělat nad rámec svých pravidelných příjmů. Podle dat Českého statistického úřadu starší lidé na nabídku firem na brigády a částečné úvazky slyší.

„Brigádníků je letos o dost méně než loni. Hodně klesá zájem studentů, a proto je o seniory zájem,“ potvrdila zkušenosti zaměstnavatelů Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. „Je zájem o každého, kdo je ochotný a schopný na brigádu jít,“ doplnil ředitel agentury McRoy Czech Tomáš Surka.

Poslední šetření Českého statistického úřadu ukazuje na to, že počet odpracovaných hodin poklesl ve všech skupinách produktivního věku s výjimkou 60 až 64letých. Nejvíce se snížil u mladých do 24 let.

Počet lidí bez práce stále klesá

Nezaměstnanost v červnu dále klesla na 5,3 procenta z květnových 5,4 procenta. Důvodem poklesu jsou především již jen sezonní práce v cestovním ruchu, zemědělství či stavebnictví. Úřad práce ČR zveřejní údaje v úterý 12. července.

V Olomouckém kraji bylo bez práce začátkem léta 5,8 procenta lidí. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji se v květnu snížila čtvrtý měsíc po sobě. Analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník řekl, že počet nezaměstnaných je nejnižší za posledních sedm let. „Ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 je současný počet nezaměstnaných nižší o 5818,“ uvedl Mikšaník.

Hodnota podílu nezaměstnaných byla v květnu v Olomouckém kraji pouze o čtyři desetiny procentního bodu vyšší, než byl celostátní ukazatel nezaměstnanosti. „Jde o nejmenší rozdíl od prosince 2008,“ řekl Mikšaník.