Bývalý magistrátní úředník míří kvůli Blance k soudu

Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo v minulých dnech bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce související s proplácením víceprací na tunelu Blanka. Beránek tím měl městu způsobit škodu přes třicet milionů korun. Informaci ČT potvrdila tisková mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Jan Beránek je bývalým ředitelem již zrušeného Odboru městského investora na pražském magistrátu, který měl stavbu tunelu Blanka na starost. V roce 2013 uzavřel smlouvu se společnostmi Valbek, Satra a Weil, které měly provést kategorizaci dodatečných prací (tzv. víceprací) na tunelu, které si nárokovala proplatit stavební firma Metrostav. To však bylo podle policie zbytečné a kategorizaci měla provést městská firma Inženýring dopravních staveb (IDS).

Úředník navíc zakázku zadal bez soutěže, pro což podle policie nebyly splněny zákonné podmínky. Celkovou škodu policie vyčíslila na 30,3 milionů korun, což byla hodnota zakázky na kategorizaci víceprací.

Hrozí osm let

„V případu tunelu Blanka byla v uplynulých dnech podána obžaloba k Městskému soudu v Praze,“ komentovala pro ČT věc Zenklová. Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až osmileté vězení.

Tunel Blanka byl otevřen loni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Praha dosud vede s dodavateli arbitráže kvůli neproplaceným fakturám.