Podívejte se na úterní tornádo na Náchodsku. Zdemolovalo stodolu

V Červené Hoře na Náchodsku uklízejí škody po úterním tornádu, které se prohnalo obcí. Silný vítr poničil střechu na zemědělské usedlosti a zcela zdemoloval stodolu. Naštěstí se nikomu nic nestalo, střecha se ale propadla na zemědělské stroje. Tornádo dosahovalo podle meteorologů stupně F1 na šestibodové škále, což odpovídá rychlosti větru mezi 120–180 km/hod. V Česku jsou jinak tornáda poměrně unikátní, utvoří se jen zhruba dvakrát do roka.

Bouře stodolu zcela zničila, zřícená střecha spadla na zemědělskou techniku, která byla ve stodole. V době pádu stodoly v ní nikdo nebyl. Farmář škodu odhaduje na více než milion korun, pojištěné prý měl jen zemědělské stroje, ale ne samotné stavby. Hasiči také museli zasahovat na silnici směrem na Žernov, kde několik popadaných stromů cestu zcela zatarasilo.

„Zcela jistě se jednalo o tornádo. Přímočarý bouřkový vítr z jednoho směru by takové škody nenadělal,“ řekl Lukáš Ronge z Amatérské meteorologické společnosti, která tornáda v Česku sleduje. 

Tornádo nad Červenou Horou (zdroj: YouTube/MENNCOKK)

O tornádu a jeho vířivém pohybu podle něj svědčí například tráva polehlá v několika směrech. Také stromy jsou zničené vykroucením a odnesené několik desítek metrů do pole. Se zjištěními Amatérské meteorologické společnosti bude pracovat i Český hydrometeorologický ústav. 

Naposledy se tornádo v hradeckém kraji objevilo 11. července 2007 v Trutnově. Kromě několika vyvrácených stromů jiné škody nenadělalo.  

Majitel odhaduje škody na zhruba milion korun (zdroj: ČT24)

V Královéhradeckém kraji museli hasiči kvůli úterním bouřkám zasahovat asi u 50 událostí zejména na Náchodsku a Trutnovsku. K čerpání vody ze sklepů nejčastěji vyjížděli hasiči z Jaroměře a České Skalice, na Trutnovsku bylo nejvíce postižené okolí Hajnice a Dubence. V zoo Dvůr Králové bahno valící se z pole povalilo plot safari, odkud pak uteklo asi deset antilop.

Počasí působilo problémy v uplynulých dnech i na jiných místech v Česku: v pondělí se bouřky vyskytovaly zejména v západní polovině Čech. Mnohde je doprovázelo i krupobití, v úterý se pak přesunuly na východ na Moravu.

Kroupy zasáhly Slezsko (zdroj: iReportér/Tomáš Tomeczek)

Během středy už by ale měly být výjimečné. Do konce týdne bude počasí ovlivňovat nevýrazné tlakové pole, jeho chod bude každý den obdobný, ráno lze očekávat slunečno, postupně se budou objevovat mraky, přeháňky a ojediněle bouřky. Ty se ve větší míře připomenou o víkendu.