Nad Českem opět bouří a padají kroupy. Výstraha platí až do noci

Pondělní bouřlivé počasí se opakuje i v úterý. Aktuálně se bouřky vyskytují především na severu země. Až do jedenácté hodiny večerní před nimi varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Provázet je opět může krupobití, přívalové srážky i prudké poryvy větru.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami platí ve Středočeském kraji pro Mělnicko, Mladoboleslavsko, Nymbursko, Kolínsko a Kutnohorsko a dále pro celý Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj, Vysočinu a celou Moravu.

„Nad naším územím se nachází zvlněné frontální rozhraní, které odděluje teplejší vzduch na severovýchodě a chladnější na jihozápadě,“ vysvětlili meteorologové.

Nárazy větru mohou dosahovat až 90 kilometrů za hodinu, při přívalovém dešti může spadnout 30 až 50 milimetrů srážek za hodinu. Silnou průtrž mračen ve Dvoře Králové nad Labem natočil iReportér Tomáš Baťa:

Průtrž mračen ve Dvoře Králové nad Labem (zdroj: iReportér/Tomáš Baťa)

Bouřky zasáhly Česko už v pondělí, kdy se však vyskytovaly zejména v západní polovině Čech. Mnohde je doprovázelo i krupobití. Ledové hrudky z nebe padají i během úterka, ve Slezsku je prostřednictvím aplikace iReportér zdokumentoval Tomáš Tomeczek:

Kroupy zasáhly Slezsko (zdroj: iReportér/Tomáš Tomeczek)

Smršť krup krátce zastavila provoz na dálnici D1 u Říčan. Událost zaznamenal iReportér Martin Janáč:

Krupobití na dálnici D1 (zdroj: iReportér/Martin Janáč)
  •  Už během noci budou bouřky slábnout, během středy by měly být výjimečné. Do konce týdne bude počasí ovlivňovat nevýrazné tlakové pole, jeho chod bude každý den obdobný, ráno lze očekávat slunečno, postupně se budou objevovat mraky, přeháňky a ojediněle bouřky. Ty se ve větší míře připomenou o víkendu.
Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Čím výš jsou mraky, tím větší padají kroupy

Tento týden panují pro vznik krup vhodné podmínky. Kromě velice pomalého postupu zvlněné fronty od jihu k severu registrovali v pondělí meteorologové velké teplotní rozdíly mezi východem a západem země. Zatímco v Ostravě bylo v pět hodin odpoledne 29 stupňů Celsia, na Příbramsku při bouřce v ten samý čas pouhých 11 stupňů.

V takovém prostředí bouřkové mraky rychle rostou. Jejich horní hranice během pondělka dosahovala vysoko nad 10 kilometrů. Čím výše mraky zasahují, tím silnější srážky a větší kroupy přináší. V silných stoupavých proudech totiž kroupy krouží déle a narůstají do větších rozměrů.

Škody v zemědělství se odhadují na půl miliardy

Vichřice a kroupy napáchaly v pondělním odpoledni škody za desítky milionů korun. Pojišťovny přijaly stovky hlášení o škodách. „Prvotní je, aby nemovitost byla pojištěná na kroupy. Potom je důležité, zda bude chtít klient škodu spočítat tabulkově, nebo zda bude dokládat faktury,“ vysvětluje pojišťovací technik Pavel Lehovič.

Mezi prvními škodami dominují zatopené sklepy a přízemní podlaží. Škody napáchané živly jsou však obvykle hlášeny s několikadenním zpožděním. Celkovou bilanci proto ještě není možné vyčíslit, zřejmě ji zásadně ovlivní újmy v zemědělství.

Poškození plodin, zejména obilnin, olejnin, cukrové řepy, ovoce a zeleniny je vysoké, místy totální, řekl generální ředitel Agra pojišťovny Marek Hrubý. Krupobití podle něj zasáhlo v různé intenzitě zemědělskou půdu o výměře zhruba 300 tisíc hektarů. Celkové škody na plodinách způsobené pojištěným i nepojištěným zemědělcům odhadl na více než půl miliardy korun.

Podívejte se, jak pondělní bouřky a krupobití ničily Česko:

Téma Událostí: Řádění bouřek v Česku (zdroj: ČT24)

Škody hlásí i Německo

Také sousední Německo trápí bouřlivý nečas. Hasiči byli v permanenci hlavně na severu země, vyjížděli k desítkám případů v okolí Hamburku a Berlína. Úterní bouře tam vyvracela a lámala stromy.

Podle Německé meteorologické služby (DWD) napršelo během jedné hodiny místy až 2,5 centimetru vody na metr čtvereční. Živel natekl do sklepů a podzemních garáží a přes kanalizaci se dostal i do domů. Tlak vody na mnoha místech dokonce vytlačil poklopy kanálů.

V Berlíně údery blesků způsobily čtyři požáry, v sousedním Braniborsku vzplanul dům. Bouřka narušila dopravu mimo jiné na dálnici mezi Hamburkem a Lübeckem. V Sasku prudké lijáky podmáčely svah nad tratí spojující Prahu s Drážďany, který se následně sesunul. Do závalu narazil nákladní vlak, lokomotiva částečně vykolejila, nikomu se ale nic nestalo.

I v západoněmeckém Vestfálsku natropilo počasí značné škody a to už během noci z pondělka na úterek. Není vyloučeno, že oblast zasáhlo i tornádo, meteorologická služba to ale zatím nepotvrdila, vyhodnocuje údaje. Thomas Ruppert z DWD uvedl, že zatím chybějí důkazy, nicméně indicie prý rotujícímu víru spíše nasvědčují.