Mezi Prahou a Drážďany opět jezdí vlaky, v noci je zastavil sesuv u hranic

Od úterního odpoledne opět jezdí dálkové vlaky mezi Prahou a Drážďany. Cestující, kteří chtěli cestovat dopoledne, však uvázli. Trať zablokoval v pondělí večer mohutný sesuv půdy u saské obce Schmilka nedaleko českých hranic. Nákladní vlak, který do sesuté zeminy narazil, částečně vykolejil. Oprava trati ještě neskončila, proto místo regionálních spojů stále jezdí náhradní autobusová doprava.

První vlak projel po mimořádné výluce z Děčína do Drážďan v půl třetí odpoledne. Zatím ale trať slouží pouze dálkovým a nákladním vlakům. Průjezdná je pouze jedna kolej, a tak místo osobních vlaků jezdí z Děčína do Bad Schandau náhradní autobusová doprava. Protože ale silnice vede po druhém břehu Labe než trať, musí cestující, kteří chtějí dojet do nácestných zastávek, ještě přestoupit na přívoz.

Provoz regionální linky obnoví DB až ve středu dopoledne. Mluvčí ČD Radek Joklík však upozornil, že i poté musí cestující počítat se zdržením. „Bude to stále v jednokolejovém
provozu, je třeba se tedy připravit na menší zpoždění,“ uvedl.

Dráhy sice oslovily asi 50 dopravců, většina ale náhradní dopravu zajistit nemohla. Byla by k tomu totiž potřeba mezinárodní licence. Ráno tak kvůli nedostatku náhradních autobusů uvázla na trase mezistátních vlaků řada cestujících. Ostatním dráhy doporučily odložit cestu do Drážďan na odpoledne. Alternativou potom byla zdlouhavá cesta regionálními vlaky z Děčína do Bad Schandau přes Českou Kamenici a Rumburk. 

Svah podmáčený zřejmě vydatnými dešti se sesunul v pondělí večer kolem 20 hodin na železniční trať nedaleko obce Schmilka, která leží asi dva kilometry severně od Hřenska. Nedaleko obce vede podél Labe trať spojující českou a saskou metropoli. Půda ji zasypala v délce zhruba 150 metrů.

Události v regionech: Vlaky nejezdily od pondělního večera (zdroj: ČT24)

„Nákladní vlak v pondělí večer narazil do sutě a vykolejil v přední části lokomotivy,“ uvedl mluvčí německé spolkové policie v Pirně. Zranění podle něj nikdo neutrpěl. Na místo vyrazilo velké množství hasičů.

Podle mluvčího DB „přesná příčina sesuvu není ještě známa“. Možné ale je, že sesuv souvisel s počasím. Přes Sasko se stejně jako přes Česko v pondělí přehnaly bouřky doprovázené vydatnými dešti.